Pe urmele ,,Doinei Banatului” şi ale slujitorilor ei


Un virtuoz al clarinetului şi saxofonului – Tudorică Papavă (Doru)

S-a născut la Orşova, judeţul Mehedinţi, la 14 septembrie 1960. Clasele primare le-a făcut în oraşul natal şi tot la Orşova urmează şi liceul. Dragostea de muzică l-a mistuit de mic copil. Debutul în muzica populară se produce în anul 1976, la vârsta de 16 ani, pe când era elev în anul II de liceu. Primele lecţii de clarinet le-a luat de la profesorul Ioan Urecheatu, cel care se ocupa de fanfara Liceului de Marină din Orşova, aici continuând cu studiul clarinetului aproape doi ani, după care a studiat în particular, din 1978, ca autodidact, şi saxofonul. În acest timp, Doru participă la toate concursurile organizate de Casa Pionierilor din Orşova, pentru ca mai târziu să colaboreze cu Ansamblul ,,Doina Cernei”, al Casei de Cultură din Orşova (1978-1980).

În anul 1980 pleacă să-şi satisfacă stagiul militar la Bucureşti, unde este cooptat în fanfara reprezentativă a Ministerului de Interne (1981). Din anul 1981 a fost angajat la Ansamblul de cântece şi jocuri populare ,,Floarea Cernei” din Topleţ, unde a activat până în anul 1992. În aceşti ani a participat la turnee în ţară, festivaluri şi spectacole, în 1989 obţinând locul I cu grupul instrumental la faza finală pe ţară, care s-a ţinut la Deva,. Aici l-am întâlnit şi cunoscut pe Doru, plăcându-mi foarte mult tehnica lui de interpretare a muzicii bănăţene. Trebuie să precizăm că Orşova – azi în judeţul Mehedinţi – a făcut parte din teritoriul Banatului, de aceea la Orşova se cântă bănăţeneşte, iar locuitorii ei se consideră tot bănăţeni.

În perioada anilor 1985-1987 colaborează cu Ansamblul ,,Doina” din Reşiţa, iar din anul 1988 şi până în anul 1993 colaborează cu Ansamblul ,,Semenicul” al Centrului Creaţiei Populare, cu acest ansamblu având posibilitatea să participe la mai multe spectacole în ţară şi la festivaluri internaţionale, în Franţa, Spania, Elveţia, Danemarca etc. Aici l-am reîntâlnit pe Doru, m-am bucurat şi am fost mândru că-l am coleg şi că am fost acompaniat de un astfel de instrumentist. În anul 2002 a fost angajat prin concurs la Orchestra ,,Doina Banatului” din Caransebeş, ca instrumentist la clarinet, până în anul 2009. Cu această orchestră a susţinut mai multe spectacole şi a participat la festivaluri, obţinând cele mai mari premii.

În perioada anilor 1993-2009, cât a activat la Ansamblul ,,Semenicul” şi ,,Doina Banatului” sub baghetele dirijorilor prof. Iancu Laurenţiu şi Laci Perescu, aceştia şi-au lăsat amprenta inconfundabilă asupra formării carierei sale profesionale şi i-au pus în valoare talentul şi virtuozitatea cu care cânta la clarinet şi saxofon alegând cele mai reprezentative piese din folclorul bănăţean.

Simţul artistic deosebit, pasiunea, discernământul fin l-au plasat pe Doru printre fruntaşii instrumentişti ai muzicii populare. Apariţiile sale ca solist pe scenele româneşti şi de peste hotare au stârnit, de fiecare dată, aplauze nesfârşite. Doru este preţuit pentru stilul său propriu de interpretare, de o mare strălucire tehnică, o calitate aparte a sunetului, precum şi pentru repertoriul său de certă valoare. A realizat mai multe emisiuni la diverse televiziuni, inclusiv la TVR Bucureşti, împreună cu ,,Doina Banatului”. A mai realizat şi un CD şi o casetă la Studioul ,,Otilia” din Caransebeş. L-am întrebat pe Doru dacă are vreun instrumentist drept reper sau exemplu de interpretare. Mi-a răspuns fără să stea pe gânduri: la clarinet sunt mai mulţi, regretatul George Motoia, Viorel Bălan, prof. dr. Marius Cârnu, iar la saxofon pe Ion Bălan şi pe Nicu Anghel – Ministeru. (Va urma)