Pensionarii caransebeşeni ar putea deveni „bancheri”


În ultimul timp, la Caransebeş a apărut tot mai stringentă problema reînfiinţării în municipiu a unui Punct de Lucru al Casei Judeţene de Pensii. Zilele trecute – ne-a informat primarul Felix Borcean –, administraţia locală a trimis către CJP Caraş-Severin o înştiinţare conform căreia municipalitatea şi-a arătat disponibilitatea de a găzdui în oraş un astfel de Punct de lucru al acestei instituţii.

Am întreprins acest demers deoarece foarte mulţi pensionari din municipiul nostru se arată dezamăgiţi din acest punct de vedere, pentru că trebuie să facă un drum destul de anevoios şi de costisitor până la Reşiţa, pentru a-şi rezolva problemele. Şi nu e vorba, aici, doar de caransebeşeni, ci şi de cetăţenii care locuiesc în comunele din jurul municipiului, fiind cunoscut faptul că Reşiţa nu este un oraş tocmai accesibil pentru toate zonele judeţului, Caraş-Severinul fiind mai special datorită reliefului variat pe care îl are. De aceea, considerăm că acest demers este unul normal şi în folosul cetăţenilor care au împlinit vârsta pensionării”, a spus Felix Borcean.

Primarul Caransebeşului a mai precizat că, în cazul în care Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin va da curs solicitării administraţiei locale, aceasta este dispusă să pună la dispoziţie sediul actualei Bănci Comerciale Române, care este al municipalităţii, fiind, în momentul de faţă, închiriat BCR, în imobilul respectiv existând mai multe spaţii care ar putea găzdui un astfel de Punct de lucru. Acesta – a mai spus edilul – ar putea deveni operativ în cel mai scurt timp de la o eventuală aprobare venită din partea Casei Judeţene de Pensii.

Povestea deschiderii unui Punct de lucru al Casei Judeţene de Pensii la Caransebeş este însă mult mai veche, ea începând încă în noiembrie 2015, însă până acum, în ciuda promisiunilor, nu s-a mişcat un deget în acest sens. Atunci, ca urmare a faptului că Punctul de Lucru Caransebeş, care funcţiona vizavi de Episcopie, s-a închis în anul 2013, reprezentanţii instituţiei cărăşene au purtat o serie de discuții cu cei ai Casei Naţionale de Pensii. În urma unei analize, s-a constatat că un asemenea Punct nu poate fi deschis cu program de permanenţă, întrucât volumul de activitate pentru cei care şi-au desfăşurat activitatea acolo anterior nu se justifica şi nu se acoperea norma de lucru de opt ore. În plus, sistemul de lucru computerizat utilizat de Casa de Pensii presupune racordarea şi plata unui abonament lunar în valoare de 800 de euro pentru fiecare Punct de lucru, iar volumul de muncă nu justifica această cheltuială. Având însă în vedere nevoile cetățenilor, precum şi distanţele mari între unele localităţi şi reşedinţa de judeţ, s-a căzut de acord ca, la Caransebeş, un asemenea Punct de lucru să funcţioneze, totuşi, două zile pe săptămână.

Cum însă lucrurile au rămas doar în stadiul de discuţii şi ţinând cont de semnalele venite din partea pensionarilor nemulțumiți, la sfârşitul lunii septembrie, senatorul Marcel Vela a adresat o interpelare ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu. În plus, parlamentarul cărăşean i-a transmis acesteia că Primăria Caransebeș este dispusă să pună la dispoziție un spațiu în acest sens. Marcel Vela a discutat şi cu Robert Stănescu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, care a promis că va găsi o soluție juridică pentru a rezolva cât mai rapid problema. De-acum, mingea e în terenul celor de la Casa de Pensii…

Sonia BERGER