Directorul Muzeului de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă şi, totodată, coordonator al Centrului Tutorial Caransebeş al Universităţii Hyperion din Bucureşti, Nicoleta Gumă, şi unul dintre studenţi, Eugen Tacotă, consilier local la Oţelu Roşu, au fost reţinuţi de Direcţia Naţională Anticorupţie Timişoara, pentru trafic de influenţă. Ei erau implicaţi în fraudarea examenelor de licenţă, prin intermediul lui Tacotă fiind strânşi de la 33 de studenţi câte 1.500 de euro, pentru ca aceştia să fie scutiţi de griji. Consilierul din Oţelu Roşu pusese la cale şi un plan malefic pentru recuperarea celor 48.500 de euro. Ca urmare a acestui scandal, Centrul Tutorial din Caransebeş al Universităţii Hyperion a intrat în lichidare. (S. Berger)
Recursul declarat de avocaţii Nicoletei Gumă şi ai lui Eugen Tacotă, reţinuţi de DNA Timişoara în data de 8 iulie, pentru 29 de zile, pentru trafic de influenţă, a fost judecat luni, 12 iulie. Completul de judecată a decis că cei doi vor fi judecaţi în continuare ………. (completăm atunci când aflăm ce au decis).
Potrivit procurorilor DNA, directorul Muzeului de Etnografie din Caransebeş şi coordonatorul Centrului Tutorial din Caransebeş al Universităţii Hyperion, Nicoleta Gumă, şi unul dintre studenţi – Eugen Tacotă, consilier local PNG la Oţelul Roşu, erau implicaţi în fraudarea examenelor de licenţă.
În timpul anchetei, a reieşit că, prin intermediul studentului, au fost strânşi de la 33 dintre viitorii absolvenţi din Caransebeş câte 1.500 de euro pentru a lua examenul de licenţă fără niciun alt efort. Banii, în total 48.500 de euro, erau preluaţi de directoarea Gumă, care-i ducea mai departe la Bucureşti, destinatarul fiind prof. dr. Gheorghe Stancu, care predă Drept civil. Procurorii DNA au descins simultan în Caransebeş şi Bucureşti. De la sediul Universităţii Hyperion au fost ridicate lucrările de licenţă ale studenţilor care au dat şpagă, constatându-se că sunt identice şi aveau semne distinctive. ,,Infracţiunea este o instituţie fundamentală a dreptului penal” şi “actul juridic este o instituţie fundamentală a dreptului civil” – erau propoziţiile prin care cei 33 de studenţi care au dat 1.500 de euro se asigurau că sunt recunoscuţi ca şi cotizanţi şi aveau licenţa asigurată. În timpul audierilor la DNA Timişoara şi la Tribunalul Timiş, Nicoleta Gumă a susţinut că s-a dus cu studenţii la examen la Bucureşti doar pentru a-i susţine.
Procurorii spun însă că au un dosar ,,beton” şi că deţin o sumedenie de dovezi privind vinovăţia celor doi. Pe lângă interceptările telefonice, anchetatorii DNA au şi o înregistrare video, în care Tacotă şi-a convocat colegii la o şedinţă şi a primit banii. De altfel, imediat după reţinerea celor doi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Timişoara au fost convocaţi şi studenţii, rând pe rând, pentru audieri. Alarmant este că printre ei se numără poliţişti, jandarmi şi grefieri.
Ancheta procurorilor DNA în dosarul fraudării examenului de licenţă scoate însă la iveală şi alte lucruri incredibile.
Potrivit www.pressalert.ro, site de investigaţii, ştiri şi comentarii, Eugen Tacotă a pus la cale un plan malefic pentru recuperarea şpăgii de 48.500 de euro. Anchetatorii susţin că Tacotă a contactat un interlop, care ar fi urmat să atace autoturismul cu care profesorul bucureştean urma să plece din Caransebeş cu banii. Mai mult, stabiliseră ca atacul să aibă loc între Băile Herculane şi Orşova, într-o porţiune de drum şerpuit, unde ar fi urmat să fie blocat în trafic şi să fie furată geanta cu banii. Planul a fost abandonat de teama prezenţei în zonă, în acel moment, a altor posibili participanţi la trafic.
Ca urmare a acestui scandal, Senatul Universităţii Hyperion Bucureşti a decis ca Centrul de Învăţământ la Distanţă din Caransebeş să intre în lichidare. Potrivit hotărârii forului universitar, pentru anul universitar 2010-2011, la Caransebeş nu se mai fac înscrieri, iar studenţii din anii superiori urmează să fie transferaţi la Bucureşti sau la alte centre din ţară. Centrul Tutorial din Caransebeş al Universităţii Hyperion funcţiona în incinta Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, instituţie condusă de Nicoleta Gumă.
„Având în vedere activitatea didactică şi ştiinţifică de prestigiu a Universităţii Hyperion în cei 20 de ani de la înfiinţare, conducerea universităţii nu poate permite implicarea sau denigrarea activităţii didactice din instituţie şi emiterea unor declaraţii calomnioase la adresa universităţii”, se arată în comunicatul transmis de Biroul Senatului Universităţii Hyperion Bucureşti.
În momentul de faţă, cercetările continuă, iar reprezentanţii universităţii îşi manifestă disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă.
Sonia BERGER