În seara Marelui Praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos, o delegaţie compusă din primarul Marcel Vela şi doi consilieri eparhiali din cadrul Episcopiei Caransebeşului a plecat la Timişoara, unde, pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia”, o aeronavă a adus, pentru credincioşii din Mitropolia Banatului, Lumina Sfântă, direct de la Sfântul Mormânt de la Ierusalim. Din cauza vremii, aeronava a avut întârziere, dar, cu ajutorul autovehiculelor Poliţiei Locale Caransebeş, care au însoţit delegaţia, Lumina Sfântă a ajuns în municipiu la miezul nopţii. (C. Senco, S. Berger)
În Sâmbătă Mare, seara, Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş, împreună cu doi consilieri eparhiali ai Episcopiei Caransebeşului, preoţii Marius Alba şi Constantin Ianchiş, s-au deplasat la Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, unde o aeronavă închiriată de Patriarhia Română a adus, pentru credincioşii din Mitropolia Banatului, Lumina Sfântă, de la Mormântul lui Iisus Hristos, de la Ierusalim.
Datorită condiţiilor meteo nefavorabile din seara de Înviere, cursa charter a aterizat la Bucureşti cu întârziere, astfel încât Lumina a sosit la Timişoara aproape de ora 23. Cu ajutorul celor două autovehicule ale Poliţiei Locale din Caransebeş, care au însoţit la întoarcere delegaţiile oficiale de preoţi şi mireni din Caransebeş şi Reşiţa, Lumina a ajuns la miezul nopţii în cele două municipii ale judeţului Caraş-Severin.
Este pentru prima dată în istoria Banatului de Munte când credincioşii ortodocşi primesc Lumina direct de la Sfântul Mormânt, în aceeaşi zi în care aceasta s-a aprins, în mod miraculos, la doar câteva minute după ora 14.
Mii de caransebeşeni au dus, apoi, Lumina Sfântă în casele lor. Fiecare dintre ei a participat la slujbele oficiate în toate bisericile ortodoxe şi în cea greco-catolică din municipiu. Cei mai mulţi s-au întâlnit la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, unde slujba din Noaptea Sfântă a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu P.S.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului.
La miezul nopţii, sute de oameni se aflau în faţa Catedralei, pe Calea Sacră, aşteptând, cu înfiorare, Lumina, rostind apoi „Hristos a Înviat!” şi „Adevărat a Înviat”, întru mărturisirea de creştini. În cuvântul său, P.S.S Lucian a vorbit credincioşilor, printre altele, despre hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a stabilit că anul 2012 este cinstit în întreaga Patriarhie Română ca „Anul Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”. „De aceea, trebuie să ne îndreptăm atenţia şi făptuirea către cei aflaţi în suferinţă, mai ales acum, la praznicul trecerii noastre din moarte la viaţă. Să nu uităm că Hristos este învierea tuturor oamenilor, şi a celor ce au sănătate şi posibilităţi mai multe de a se bucura de ea, dar şi a celor bolnavi, întristaţi şi părăsiţi. Aproapele nostru cel în suferinţă trebuie cercetat şi mângâiat, pentru ca bucuria sărbătorii să fie deplină şi pentru el. Tocmai de aceea, Episcopia Caransebeşului a avut în vremea Postului Mare un program de slujire a Tainei Sfântului Maslu în toate spitalele şi instituţiile sociale din cuprinsul ei. Credem că harul lui Dumnezeu, mijlocit oamenilor prin slujbele şi rugăciunile făcute, a adus alinare suferinţelor celor de multe feluri, ca în pace şi resemnare toţi să ne bucurăm de Învierea lui Hristos – taina vindecării noastre, şi, împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur, să mărturisim şi noi cu toată fiinţa: «A Înviat Hristos şi viaţa veşnică stăpâneşte!»”.
După tradiţionala procesiune din Noaptea Sfântă, Chiriarhul a sfinţit în faţa credincioşilor „Paştile”, potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe. După oficierea slujbei Utreniei Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, conform rânduielii bisericeşti, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a sâvârşit Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, în cadrul căreia foarte mulţi credincioşi au primit la momentul cuvenit Sfintele Taine.
Duminică, în prima zi a Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, slujba Vecerniei Praznicului Învierii Domnului, sau a doua Înviere, cum mai este cunoscută. În cadrul acestei frumoase slujbe, a fost citită Pericopa evanghelică în mai multe limbi: română, ebraică, greacă, latină, italiană, spaniolă, franceză şi engleză, prin aceasta arătându-se faptul că Hristos a murit şi a înviat pentru întreg neamul omenesc.
Carmen SENCO
Sonia BERGER
Foto: Doru BĂLĂŞOIU