În cadrul ultimei şedinţe a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, a fost făcută o informare privind activităţile desfăşurate de lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor în rândul persoanelor vârstnice potenţial victimale, în primele nouă luni ale acestui an.
Astfel, la începutul anului 2017, în evidențele Poliției a existat un număr de 1.203 persoane vârstnice potenţial victimale, față de care poliţiştii de proximitate, împreună cu cei de la posturile de poliție comunale, au întreprins o serie întreagă de activităţi pentru prevenirea victimizării, o atenție deosebită fiind acordată persoanelor vârstnice care locuiesc singure şi care deţin valori monetare. De asemenea, în cursul primelor nouă luni ale anului, au fost identificate, luate în evidenţă şi instruite antiinfracţional, pe bază de proces-verbal, un număr de 184 de astfel de persoane.
Din totalul celor 1.387 de persoane vârstnice potenţial victimale, 988 locuiesc în mediul rural, iar diferenţa de 215, în mediul urban. Pe parcursul perioadei de referinţă, din cele 1.387 de persoane amintite, au fost scoase din evidenţe 215, respectiv cele decedate, mutate în alte localităţi, plecate în străinătate la rude, sau care nu mai fac obiectul menținerii în evidență, rămânând în evidenţe, la sfârşitul lunii septembrie, un număr de 1.172 de persoane vârstnice potenţial victimale, toate instruite pentru a nu deveni victime ale infracţionalităţii.
Deşi au fost întreprinse activităţi de instruire a tuturor persoanelor vârstnice potenţial victimale, două dintre acestea, cu vârste cuprinse între 73 și 95 de ani, au devenit victime ale infracțiunilor de furt calificat și viol, ele având domiciliul la Marga și, respectiv, Nermed, se arată în respectiva informare.
Bogdan NAUM