Poliţiştii rutieri, zece zile în stradă


În perioada 10-20 ianuarie a.c., poliţiştii rutieri, împreună cu reprezentanţi ai Registrului Auto Român, organizează o acţiune comună, la nivel naţional, în cadrul căreia este verificată starea tehnică a autovehiculelor, scopul fiind prevenirea evenimentelor rutiere grave.

La controlul tehnic în trafic sunt verificate:

  • utilizarea anvelopelor de iarnă şi a gradului de uzură a acestora;

  • mecanismul de frânare;

  • sistemul de direcţie;

  • instalaţia de iluminare/semnalizare, reglajul acesteia;

  • autenticitatea seriilor de identificare ale autovehiculelor;

  • legalitatea montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, a dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate;

  • datele din certificatul de înmatriculare;

  • deţinerea inspecţiei periodice şi a valabilităţii acesteia.

Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie.

De la începutul sezonului rece, poliţiştii au aplicat 22 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto care au circulat pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără a-şi echipa automobilele cu anvelope de iarnă sau lanţuri.

Serviciul Rutier recomandă tuturor participanţilor la trafic să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere şi să manifeste maximă atenţie.

Este foarte important ca, înainte de a porni la drum, fiecare conducător auto să se informeze în privinţa traseului pe care urmează să îl străbată.

De asemenea, să nu se urce la volan până nu verifică buna funcţionare a sistemelor de frânare, direcţie şi iluminare, să cureţe bine maşina, asigurându-se că parbrizul, farurile, stopurile şi oglinzile laterale le oferă vizibilitate maximă asupra drumului.

Atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă, iar ceaţa este prezentă, prudenţa este factorul esenţial în deplasare. Conducătorii auto trebuie să semnalizeze din timp orice manevră pe care intenţionează să o efectueze şi să nu se aventureze în depăşiri care îi pot pune în pericol, atât pe ei, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. Pentru un plus de siguranţă, se impune mărirea distanţei în mers între vehicule, pentru a putea opri în condiţii optime.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Camen SENCO