La sfârşitul lunii trecute, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Semenic” al judeţului Caraş-Severin, din delegaţie făcând parte şi inspectorul-şef, col. Cristinel Coneru, a participat la prezentarea bilanţului Detaşamentului de Pompieri Caransebeş.
Cu această ocazie, au fost prezentate principalele activităţi şi misiuni de salvare pe care aceştia le-au îndeplinit pe parcursul anului trecut, modul de pregătire a acestora, problemele cu care s-au confruntat pe timpul operaţiunilor de salvare, precum şi nivelul de implementare a managementului la nivel de subunitate, ne-a informat slt. Adrian Manofu, purtător de cuvânt al ISU „Semenic”.
Astfel, aceştia au executat un număr de 1.327 de intervenţii la situaţii de urgenţă, faţă de 1.086 în anul 2018, înregistrând o creştere de 22%, din acestea 325 fiind la incendii, 98 dintre acestea la bunuri mobile şi imobile; 935 de intervenţii SMURD şi accidente rutiere, faţă de 785 în anul 2018, din care 98 descarcerări, 772 de cazuri de asistenţă medicală şi 65 de asistenţă de persoane; 243 pentru salvări de animale; 17 pentru asigurări de zone; totalul persoanelor asistate a fost de 894, din care 57 de copii.
De asemenea, pompierii militari au participat pe întreg parcursul anului 2019 la un program complex de pregătire practică în diferite obiective de importanţă deosebită, recunoaşteri în teren, parcurgerea diferitor cursuri (40), din care pentru dobândirea sau aprofundarea cunoştinţelor practice şi teoretice în operaţiuni de descarcerare şi prim-ajutor (6), un curs de management şi 32 de module de pregătire în poligoane acreditate IGSU.
În anul 2019, personalul subunităţii a fost angrenat în 19 exercitii cu forţe şi mijloace în teren, dintre care două au fost judeţene, organizate de Centrul Operaţional Judeţean, un exerciţiu naţional FORFIREX 2019 şi 16 exerciţii la nivelul subunităţii din tot atâteaplanificate, rezultând o rată de 100 % a executării exerciţiilor propuse.
Pe parcursul anului trecut, la nivelul subunităţii au fost formaţi şi antrenaţi un număr de 26 de voluntari, o mare parte din ei fiind interesaţi şi activi, astfel că aceştia au parcurs un stagiu de pregătire în domeniul primului-ajutor medical şi au fost implicaţi în diverse activităţi, de la informări preventive şi ateliere SMURD prin şcoli, până la exerciţii cu forţe şi mijloace în teren.
În domeniul relaţiilor internaţionale, s-a colaborat cu o delegaţie din Belgia, în tehnici de pregătire şi cooperare cu Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă de la nivelul primăriilor de commune, se mai arată în informare.
Ca şi proiecte ale pompierilor militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş pe anul 2020, figurează accentuarea pregătirii teoretice şi practice a personalului, specializarea subofiţerilor ca paramedici din rândul celor care încă nu au parcurs acest curs, efectuarea în mod practic a tuturor exerciţiilor cu forţe şi mijloace planificate pe anul în curs.
Mădălina DOMAN