Pompierii, la raport!



Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin şi-a prezentat, recent, activitatea desfăşurată în cursul anului trecut.
În raport se arată că, în plan operativ, ca urmare a apariţiei virusului SARS-Cov-2, pentru gestionarea pandemiei s-a realizat constituirea şi funcţionarea în condiţii normale a Centrului Judeţean pentru Conducerea şi Coordonarea Intervenţiilor Caraş-Severin, ISU „Semenic” fiind dat exemplu pozitiv de CNCAV pentru modul de stabilire a centrelor de vaccinare la nivel județean.
De asemenea, creșterea capacității de reziliență a comunităților și a gradului de siguranță al cetățenilor pe teritoriul județului, precum și dezvoltarea nivelului de pregătire a personalului propriu, autorităților, instituțiilor și a populației în domeniul operativ, s-a realizat prin efectuarea a 679 de acţiuni de instruire/educare în domeniul situaţiilor de urgenţă şi recunoaşteri în teren, 18 exerciţii cu forţe şi mijloace în teren şi 88 de misiuni de asigurare/supraveghere zonă în diferite situaţii de urgenţă, precum şi pe timpul evenimentelor publice de amploare.
A fost efectuată o analiză la nivelul zonei de competență cu privire la oportunitatea înființării de noi puncte de lucru în zonele identificate cu localitățile pentru care timpul de răspuns depășește 20 de minute.
Până în luna aprilie, s-a verificat modul de funcționare și întreținere a sirenelor de alarmare publică la un număr de 25 localități, respectiv Reșița, Caransebeș, Anina, Bocșa, Băile Herculane, Moldova Nouă, Oravița, Oțelu Roșu, Băuțar, Berliște, Berzasca, Carașova, Ciclova Română, Coronini, Ezeriș, Fârliug, Gârnic, Glimboca, Marga, Obreja, Răcășdia, Slatina-Timiș, Sichevița, Târnova şi Topleț.
Pe linie de asanare pirotehnică, anul trecut echipa pirotehnică a execuat 27 de misiuni de asanare a muniţiei rămase neexplodate pe teritoriul judeţului Caraş-Severin, precum şi trei misiuni de distrugere a muniţiei asanate.
În anul 2020 activitatea echipei CBRN a fost influențată de apariția virusului SARS-CoV-2, activitățile fiind preponderent de instruire și decontaminare. Au fost executate, începând cu luna februarie, 217 misiuni de decontaminare. Echipa CBRN a intervenit și la alte riscuri, patru evenimente rezultate ca urmare a unor incidente cu mercur, un accident cu implicarea de substanțe periculoase pe DN 6 și un eveniment privind o intoxicare cu monoxid de carbon.
În informare se mai arată că echipajele SMURD din cadrul subunităţilor de intervenţie au intervenit la 2.833 de cazuri de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat.
Pe lângă cele 2.833 de misiuni de asistenţă medicală de urgenţă, s-a mai intervenit la un număr de 180 de cazuri de descarcerare, 269 de intervenții asistenţă persoane și 232 de cazuri suspecte/confirmate COVID.
În domeniul dispecerizării situațiilor de urgență, au fost primite 11.810 apeluri. În anul 2020 s-au transmis către Comitetele locale pentru situații de urgență şi către structurile cu răspunderi în gestionarea situaţiilor de urgenţă un număr de 531 de notificări hidrometeorologice, din care 38 de informări, 341 de atenționări Cod Galben, 134 de avertizări Cod Portocaliu și 18 Cod Roşu.
De asemenea, au fost primite 823 de notificări privind transporturi de deşeuri/substanţe periculoase şi transporturi speciale care au tranzitat judeţul, toate fiind diseminate instituțiilor cu atribuții, respectiv subunităților de intervenție, și monitorizate la nivelul dispeceratului inspectoratului.
Începând cu luna martie a anului 2020, a fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Caraș-Severin, faza a III-a – PORTOCALIU, în contextul pandemiei de COVID-19. Activitatea CJCCI s-a desfășurat la sediul Inspectoratului, sub coordonarea personalului Centrului operațional şi conducerea şefului CJCCI.
În cursul anului trecut, la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost înregistrate 4.970 de intervenţii în situaţii de urgenţă, cu 227 mai puține decât în anul 2019.
Rata intervenţiilor a fost de 1.681,5 la 100.000 de locuitori şi de 583,5 la 1.000 km2.
Incendiile constituie, în continuare, unul din principalele riscuri gestionate de pompierii militari cărășeni. Deși anul 2020 nu a fost unul secetos, cele mai multe intervenții – cu excepția celor SMURD – au fost cele pentru stingerea incendiilor. Astfel, au fost înregistrate în total 601 astfel de intervenţii, cu 476 mai puține decât în anul precedent, iar dintre acestea 358 au fost la incendii de vegetaţie uscată şi altele, cu aproximativ 50% mai puține decât în 2019.
Timpul mediu de răspuns la incendii al serviciilor profesioniste a fost de 16:12 minute, faţă de 16:43 minute în anul 2019, iar timpul mediu de intervenţie a fost de 102:23 minute, faţă de 119:48 minute în 2019.
S-au asigurat 366 de misiuni de protecţie a comunităţilor, respectiv 26 de protecţia mediului, 46 salvări animale din medii ostile, dar şi 294 alte tipuri de intervenţii desfăşurate în urma unor solicitări adresate de către instituţii publice, agenţi economici, autorităţi locale, după caz, pentru: degajare copaci, ţurţuri, evacuare apă, deblocare uşă, transport apă, căutare persoane dispărute/rătăcite/înecate, decontaminare autospeciale în urma transportului pacienților suspecți/infectați cu COVID-19.
Pe timpul intervenţiilor au fost salvate 82 de persoane, din care 19 copii. De asemenea, au fost salvate 3.265 de animale şi păsări, şi protejate bunuri în valoare estimativă de 35,6 milioane de lei.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, a crescut numărul persoanelor salvate, de la 41, din care doi copii, la 82, iar valoarea bunurilor salvate a scăzut de la 73,2 milioane de lei, la 35,6 milioane de lei.
O atenție deosebită a fost acordată asistenţei tehnice de specialitate în domeniul avizării/ autorizării de securitate la incendiu. În anul 2020 au fost executate un număr total de 890 de controale, activitățile de control, inspecție și audit vizând 573 de operatori economici, 299 de instituţii, nouă construcţii hidrotehnice și 12 localităţi. Specialiștii din Inspecția județeană de prevenire au oferit asistenţă tehnică de specialitate în 1.297 de situații, din care 407 pe segmentul avizare-autorizare și 890 pe segmentul prevenirea incendiilor.
În perioada analizată, ISUJ Caraș-Severin, în calitate de partener, împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin, în calitate de lider de proiect, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Sustainable Joint Network of the Emergency Situations in Banat” („Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat”) din cadrul Programului Interreg IPA CBC România-Serbia, aflat în prezent în etapa de implementare.
În momentul de faţă, ISU „Semenic” are în delurare alte patru proiecte cu fonduri externe nerambursabile, în curs de implementare, dintre care unul care vizează reabilitarea termică-energetică la Caransebeş.
Mădălina DOMAN