La mijlocul săptămânii trecute, o comisie din cadrul Primăriei municipiului Caransebeş s-a deplasat în cartierul Balta Sărată, la Blocul ANL dat în folosinţă în anul 2011, imobil despre care ziarul nostru a mai scris, şi nu în termeni tocmai elogioşi. În urmă cu aproximativ două luni, spuneam, în legătură cu acest bloc, că reprezentanţii municipalităţii au fost sesizaţi, în mai multe rânduri, referitor la scandalurile provovcate de unii chiriaşi, incidente în urma cărora au fost luate mai multe măsuri pentru evacuarea acestora. O altă problemă cu care se confrunta administraţia locală în această zonă era legată de neachitarea chiriei timp de două luni consecutiv, în această situaţie fiind un număr de aproximativ 30 de locatari. În plus, s-a constatat că chiriaşii de aici au deteriorat locuinţele şi blocurile, au subînchiriat apartamentele şi aveau un comportament care afecta buna convieţuire cu vecinii. În plus, de această dată membrii comisiei, cărora li s-a alăturat şi primarul Marcel Vela, au fost întâmpinaţi de o mizerie care cu greu poate fi imaginată în jurul unui bloc ai cărui locatari pretind că trăiesc în condiţii civilizate: hârtii, sticle din plastic şi buruieni.
La doar o zi de la această vizită, în virtutea unei hotărâri a Consiliului Local Caransebeş, de la începutul lunii iunie, în care a fost aprobată procedura care dă voie administraţiei locale să intervină în astfel de cazuri, evacuând-i în cel mai scurt timp pe cei care încalcă regulile de bună convieţuire socială, o primă familie a şi fost evacuată din Blocul ANL. Conform reprezentanţilor Primăriei Caransebeş, motivul acestei măsuri radicale a fost acela că familia respectivă înregistra datorii mari nu doar la chirie, ci şi la întreţinere. Mai mult, cei care locuiau în apartamentul care a fost evacuat fuseseră reclamaţi în repetate rânduri, de către vecini, pentru tulburarea liniştii publice.
„Noi sperăm ca familiile ce locuiesc acolo, precum şi cele care vor primi în continuare repartiţii aici, să se gândească la faptul că blocul a fost construit din bani de la bugetul local, deci ai tuturor contribuabililor. E un drept al lor, dar în acelaşi timp, el generează şi obligaţii pentru cei ce deţin o astfel de locuinţă, şi anume să o păstreze în stare bună şi să-şi plătescă obligaţiile financiare, ca oricare alt proprietar de casă“, a declarat Marcel Vela.
Edilul-şef al municipiului Caransebeş a mai spus că există cazuri de repartiţii de natură socială, numai că apartamentele respective fie sunt închiriate de cei ce le-au primit, lucru de altfel interzis de lege, fie că sunt nelocuite, fie sunt date unor persoane dubioase.
Sonia BERGER