În prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sotin Frunzăverde, a celor doi vicepreşedinţi, Ilie Iova şi ionesie Ghiorghioni, a reprezentanţilor Prefecturii, a primarului municipiului Caransebeş, Marcel Vela, a constructorului, precum şi a consilierilor locali, sâmbătă, 2 februarie, a fost inaugurată noua Primărie din Păltiniş. Panglica a fost tăiată de primarul Ioan Popovici şi de Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean. La Păltiniş a fost nevoie de o nouă construcţie pentru administraţia publică locală, după ce vechea locaţie a fost retrocedată unui urmaş al proprietarul de drept, acesta cerând o chirie pe care administraţia locală nu a fost de acord să o plătească.Un sobor de preoţi ai Episcopiei Caransebeş a oficiat slujba religioasă de sfinţire a noului sediu administrativ din Păltiniş.
În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, a spus: „Păltinişul are o administraţie cu foarte multe realizări în trecut şi sunt convins că va avea şi în anii care urmează. Curios, însă, nu avea o Primărie, fiind într-o situaţie mai deosebită, aceea de a beneficia de un sediu care a fost retrocedat proprietarului de drept. Nu a fost uşoară construirea acestei Primării. Efortul a fost depus de primar şi de Consiliul Local al comunei. Acum, Păltinişul are o Primărie foarte frumoasă, într-o clădire modernă, o clădire care sunt convins că va asigura toate facilităţile specifice unei asemenea instituţii. Primarul Ioan Popovici a reuşit, ca şi în cazul altor investiţii făcute pe teritoriul comunei, să economisească foarte multe fonduri, lucrând în regie o parte a acestei construcţii. A dat dovadă de tenacitate în încercarea de a obţine fondurile necesare, care nu au fost puţine, investiţia de aici fiind de aproximativ 12 miliarde de lei vechi, cu o economie de două sau trei miliarde pentru lucrările în regie, făcute cu forţele proprii. E adevărat că a beneficiat şi de un constructor înţelegător, care a reuşit să menţină ritmul lucrărilor şi în condiţiile în care finanţarea a fost, de multe ori, anevoioasă”.
Începând de luni, 4 februarie, locuitorii comunei îşi pot plăti taxele şi impozitele într-o clădire frumos amenajată, iar primarul Popovici va putea primi în condiţii civilizate orice localnic care va veni la el cu vreo problemă, sau oaspeţi din ţară şi străinătate.
„Clădirea Primăriei a fost revendicată de un urmaş al fostului proprietar, astfel că, în 2007, am făcut proiectul pentru această nouă construcţie, la care s-a lucrat până acum. Puteam să o terminăm mai repede, dar, din cauza lipsei de fonduri, s-a întârziat. Unele lucrări le-am făcut în regie proprie, cu cei patru muncitori ai Primăriei. Am fi putut să rămânem şi în vechea clădire, dar noul proprietar ne-a cerut o chirie de 2.500 de lei pe lună, aşa că, după trei luni în care i-am achitat suma, am renunţat şi ne-am şi mutat în fosta clădire a Şcolii, care, din lipsă de copii, a fost desfiinţată. Am reabilitat cele patru săli care erau disponibile, în afară de grădiniţă, şi acolo am funcţionat până acum, când ne-am mutat în noul sediu”, a declarat primarul Ioan Popovici.
Actuala Primărie este compusă din opt săli mari de lucru. De exemplu, doar într-o singură sală, se află biroul viceprimarului, biroul de Taxe şi impozite şi Camera agricolă, astfel încât, oamenii să nu mai fie nevoiţi să deschidă nenumărate uşi şi să fie plimbaţi de la un birou la altul, a spus primarul comunei.
Bogdan NAUM