Un număr de patru instituţii – Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Primăria şi Casa de Cultură „George Suru” – şi-au dat mâna pentru a organiza marţi, 30 mai, în Aula „1 Decembrie 1918”, lansarea albumului „Iernile de altădată”, semnat de pictorul şi scriitorul Mihai Vintilă, originar din oraşul de pe malurile Timişului şi Sebeşului. La această adevărată sărbătoare culturală au luat parte artişti, consilieri locali, iubitori şi admiratori ai operei lui Mihai Vintilă, precum şi prieteni ai acestuia.
„Despre Mihai Vintilă putem vorbi 85 de ani, fiindcă aceasta este şi vârsta lui, dar o vom scurta puţin şi vom spune doar că ne onorează prezenţa sa în mijlocul caransebeşenilor, cei lângă care a trăit, el copilărind pe Str. Potocului. Nu voi vorbi despre opera sa, sunt alţii care o vor face, eu vreau să vă spun doar despre generozitatea lui Mihai Vintilă, cel care, venind la Caransebeş, s-a oferit să patroneze trei ediţii ale Taberei de pictură naivă care s-au ţinut aici, toate lucrările realizate fiind donate Casei de cultură, respectiv Consiliului local, adică aproximativ 45 de lucrări, după care, până la 100, domnia-sa a înţeles să le doneze, din pinacoteca personală, tot Casei de Cultură «George Suru». Nu s-a oprit aici şi a mai donat 147 de lucrări Muzeului de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, convins fiind că, făcând aceasta, din timpul vieţii şi cu mâna lui, face un lucru bun”, a spus Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”. Acesta a mai precizat că pe pereţii sălii care a găzduit manifestarea se află cinci tablouri din ciclul „Iernile de altădată”, cuprinse şi în albumul lansat marţi.
Generalul Ioan Ion, un bun prieten al lui Mihai Vintilă, a făcut o prezentare power-point a vieţii şi operei artistului. „În general, se spune despre Mihai Vintilă că este pictor naiv. De fapt, este o expresie, o expresie consacrată. El a încercat întotdeauna să ilustreze iarna, iarna, cu spiritul ei, cu zăpada, cu copilăria, şi, din acest punct de vedere, cred că lucrările dumnealui au un aspect universal. Magia copilăriei poate fi povestită în vorbe sau în imagini. Medicul veterinar Mihai Vintilă o povesteşte în imagini. Din punct de vedere al paletei cromatice, lucrările transmit bucurie prin culorile pe care Mihai Vintilă le foloseşte. El nu are niciun stres, indiferent ce culori pune unele lângă altele, iar de multe ori, uitându-ne la tablouri, lipsa perspectivei nu sare cu nimic canoanele pictorilor naivi”, a spus Ioan Ion.
Managerul muzeului caransebeşean, Adrian Ardeţ, a vorbit despre bucuria organizării unui eveniment care depăşeşte sfera municipiului şi judeţului, deoarece opera pe care Mihai Vintilă a lăsat-o Caransebeşului reprezintă o valoare inestimabilă. „Şcoala de pictură de la Caransebeş este mult mai veche decât ne închipuim noi. La mijlocul secolului al XIX-lea, au fost pictorii Popescu, recunoscuţi pictori de biserici în Imperiul Austriac, iar mai târziu şcoala care a dat ţării, Europei, pe Corneliu Baba. În prezent, Mihai Vintilă a făcut o donaţie de o valoare inestimabilă muzeului din municipiu, 147 de tablouri care, de fapt, reprezintă foaierul muzeului, foaier care îi poartă numele”, a spus Adrian Ardeţ.
Unul dintre jurnaliştii care a scris mult, chiar foarte mult, despre Mihai Vintilă este Titus Crişciu. „Vintilă a fost un prolific. Târziu a demarat ca pictor, dar are lucrări în peste 300 de expoziţii în ţară şi în străinătate. În afară de acest aspect, Mihai Vintilă este un generos. A fondat, în urmă cu mai mulţi ani, Fundaţia «Vintilă – ARPLANA», în care s-au adunat o serie de pictori naivi, şi a creat o adevărată şcoală de pictură naivă în Caraş-Severin. Este cel mai important pictor naiv din Banat. A fost, de asemenea, generos cu colegii lui de breaslă, pentru că a realizat 29 de Tabere de creaţie, trei dintre ele la Caransebeş, la fiecare dintre ele participând câte 10 sau 15 pictori pe care îi şcolea, îi învăţa să picteze, mulţi fiindu-i recunoscători pentru faptul că le-a pus penelul în mână”, a mai spus Titus Crişciu.
Persoana cea mai avizată să vorbească, marţi, despre Mihai Vintilă a fost criticul de artă şi prietenul de o viaţă al pictorului, şi el, de asemenea, caransebeşean la origine, Adrian Stepan. „Deşi locuieşte în Reşiţa de ani buni, inima lui, sufletul şi gândurile lui sunt în Caransebeş. Acest album, «Iernile de altădată», nu este altceva decât un omagiu adus Caransebeşului, omagiu adus prin modul în care sunt redate iernile. Mihai Vintilă, în pictura sa, care nu este, îndrăznesc să spun, o pictură strict naivă, are elemente din aceasta, dar trece cu mult dincolo de ceea ce este definit în general ca pictură naivă, îndrăznesc însă să spun că pictura lui Mihai Vintilă, înainte de a fi naivă, este o pictură a inocenţei, a nevinovăţiei. Mihai Vintilă nu pictează, el retrăieşte copilăria, cu fiecare tablou al său. Are acest curaj de a plonja prin culoare într-un trecut pe care şi-l păstrează, pe care îl duce cu el. Aş putea spune că duce cu el partea cea mai frumoasă din viaţă. Toate lucrările lui te deschid, te fac să zâmbeşti, să gândeşti altfel. Te fac să vezi lumea în culori vii, mai strălucitoare decât ternul care se aşterne de obicei peste faptele noastre de zi cu zi. Albumul lui Mihai Vintilă îndrăznesc să spun că e o adevărată terapie împotriva a tot ce este moment de cădere, de mică deviere psihică de la starea normală în care ar trebui să fim”, a spus Adrian Stepan.
Primarul Felix Borcean, prezent şi el la manifestare, a vorbit despre starea de bine pe care o transmit lucrările lui Mihai Vintilă, „unele care ne scot din toate gândurile şi problemele cotidiene”, el afirmând că l-a cunoscut pe artist mai întâi prin tablourile sale, înainte cu mult timp de a se întâlni faţă în faţă cu acesta. „Nu sunt un critic de artă, nici pe departe, însă am remarcat că, deşi lucrările sale ilustrează iarna, prin culorile în care sunt pictate, reuşesc să transmită o căldură extraordinară”, a mai spus edilul municipiului.
Florin Bogdea, consilier local şi directorul Liceului Tehnologic „Dacia”, a vrut să spună, la rândul lui, câteva cuvinte, afirmând că lucrările lui Mihai Vintilă se regăsesc foarte bine cu poezia în grai, el însuşi fiind creator de poezie în grai. „Când am văzut aceste picturi, am simţit acea emoţie a copilăriei mele, emoţie pe care, din păcate, elevii de astăzi n-o mai trăiesc, ei având acum tablete pe care le folosesc la diferite aplicaţii. Acea emoţie mi-a transmis-o, şi de aceea am ţinut să vorbesc”.
Ultimul care a luat cuvântul a fost însuşi autorul, care, cu felul său simplu, direct şi plin de har, le-a povestit celor prezenţi întâmplări din viaţa sa, depănând amintiri demult uitate despre un Caransebeş văzut prin ochi de copil.
Înainte ca autorul să ofere autografe şi să semneze în Cartea de onoare a Primăriei, cei prezenţi la manifestare au putut asculta un miniconcert de muzică clasică şi de piese de mare popularitate, oferit de formaţia condusă de dr. Romeo Dumitrescu.
Sonia BERGER