Proiectul „Măsurile de protecţie a râului Timiş – Step II”, finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia, a intrat în faza de implementare.
Proiectul, derulat de municipalitatea din Caransebeş şi administraţiile locale din Pancevo, Opovo şi Zrenjanin, reprezintă o continuare a demersului iniţiat în 2008 şi concretizat cu succes un mai târziu, în parteneriat cu autorităţile din Pancevo, iar contractul de finanţare a fost semnat la începutul acestui an, la Timişoara, de către primarul Marcel Vela şi omologii sârbi din cele trei localităţi.
Administraţiile şi echipele de implementare implicate în protejarea râului Timiş s-au reunit, zilele trecute, în Serbia, pentru a stabili paşii necesari pentru buna derulare a acţiunilor cuprinse în proiect. Astfel, municipalitatea din Caransebeş va demara, în perioada imediat următoare, prin Biroul Proiecte Programe, acţiunile de identificare a poluanţilor şi a zonelor infestate, care prezintă un pericol iminent pe traseul periurban al râului Timiş, dar şi de identificare a potenţialilor parteneri locali, unităţi şcolare, în principal, cu care să se acţioneze în comun, în campaniile de ecologizare a râului Timiş.
Prima acţiune de acest gen, din cele cinci cuprinse în proiect, este preconizată pentru primăvara acestui an, iar Primăria Caransebeş speră într-o implicare cât mai activă a cetăţenilor şi a unităţilor de învăţământ, în acţiunile de ecologizare a principalului râu care traversează municipiul.
Potrivit edilului-şef Marcel Vela, astfel de acţuni de protejare a mediului înconjurător se vor afla şi pe viitor în atenţia administraţiei locale, în încercarea de a asigura locuitorilor din Caransebeş şi împrejurimi un mediu curat şi sănătos, în acelaşi timp cu dezvoltarea unei atitudini ecocivice, prietenoase, faţă de mediu.
Valoarea totală a proiectului este de 604.000 de euro, fonduri care vor fi folosite pentru îmbunătăţirea calităţii apelor râului Timiş, atât pe teritoriul românesc, cât şi pe cel sârbesc, iar durata de implementare este de 12 luni.
Proiectul îşi propune, în principal, realizarea unui studiu amplu, care va stabili status-ul ecologic al râului, şi găsirea celor mai adecvate căi de administrare a resurselor lui, conform principiilor administrării apelor din Directiva 2000/60/EC. Principalele activităţi ale Studiului vor fi direcţionate către determinarea caracteristicilor relevante – chimice, fizice şi biologice – ale râului şi malurilor sale.
Scopul declarat al proiectului îl reprezintă protecţia şi păstrarea calităţiii mediului înconjurător, acesta urmând să se concretizeze în stabilirea de sisteme comune în prevenirea poluării şi micşorarea riscurilor generate de consecinţele durabile ale poluării.
Carmen SENCO