Chiar dacă toată lumea se aştepta să fie una cu scântei, şedinţa ordinară de marţi, 28 februarie, a Consiliului Local Caransebeş s-a desfăşurat într-o relativă linişte, asta şi poate datorită gestului făcut de primarul Felix Borcean, care a oferit, în avans, fiecărei femei din sală câte o floare în contul zilei de 1 Martie.
Cele două puncte sensibile şi, deci, susceptibile de a isca discuţii au fost proiectele de hotărâre puse din nou pe tapet de grupul social-democrat, respectiv revocarea HCL 369/28.12.2016, privind actualizarea taxelor de timbru pentru activitatea de stare civilă prestată de Compartimentul Stare Civilă din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, şi a HCL 26/25.01.2017, privind ajustarea tarifului pentru activitatea de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere nepericuloase, prestată de SC Transal Urbis SRL. Social-democraţii mai veniseră cu aceeaşi iniţiativă şi în data de 10 februarie, când au convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, însă cum niciunul dintre cei 10 consilieri liberali nu a fost prezent, aceasta nu s-a ţinut, din lipsă de cvorum.
În ceea ce priveşte revocarea hotărârii privind taxele de timbru pentru activitatea de stare civilă – care, de altfel, nu au mai fost majorate din 2012 –, grupul PSD din Consiliul Local a venit cu argumentul conform căruia unele dintre ele sunt drepturi ale omului prevăzute în convenţii internaţionale, iar Ana Bojinescu a reproşat faptul că hotărârea nu avea o notă de fundamentare – cheltuielile materiale şi de personal – şi că tarifele nu au fost afişate timp de 15 zile, pentru eventuale contestaţii. „Nu ne punem de-a latul. Dacă am fi discutat toate aceste lucruri faţă în faţă, poate am fi ajuns la o înţelegere”, a mai spus consilierul PSD Ana Bojinescu.
Primarul Felix Borcean a avansat propunerea ca hotărârea deja aprobată la sfârşitul anului trecut să nu fie revocată, ci completată în viitoarea şedinţă de consiliu cu unele amendamente venite din ambele părţi, astfel că iniţiativa social-democraţilor a fost respinsă, iar cea a edilului a fost aprobată.
În ceea ce priveşte cel de al doilea punct sensibil – revocarea hotărârii prin care tarifele pentru serviciul de salubritate au fost majorate la 12 lei/persoană pentru cetăţenii care locuiesc la bloc, 15 lei pentru cei de la case şi 151 de lei pentru agenţii economici –, el a fost, de asemenea, respins, cu 10 voturi la 8, aşa încât tarifele aprobate în şedinţa din 25 ianuarie a Consiliului Local rămân valabile în continuare.
„Grupul PSD a venit cu o listă de tarife din diverse localităţi, şi din judeţ şi din afara lui. A fost, din nou, o prezentare puţin tendenţioasă, în sensul că pentru Caransebeş s-a prezentat tariful cel mai mare, al cetăţenilor care locuiesc la case, iar pentru celelalte localităţi s-a prezentat tariful celor care locuiesc la blocuri, astfel că decalajul era unul evident, însă lucrurile nu stau tocmai aşa cu tarifele prezentate în acea listă. În plus, diverse administraţii locale au recurs la aceleaşi măriri de costuri în ceea ce priveşte transportul şi depozitarea gunoiului menajer, unele chiar depăşind tarifele practicate la Caransebeş şi, uşor-uşor, o să vedem o avalanşă de scumpiri în acest sector, iar municipiul Caransebeş nu va mai fi arătat cu degetul, noi recurgând încă de la început la aceste majorări şi asigurând, în acest fel, buna funcţionare a serviciului de salubritate din oraş”, a spus primarul Felix Borcean.
Sonia BERGER