Psihologul Mihai Copăceanu, invitat special la Liceul din Teregova


La sfârșitul săptămânii trecute, Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova a fost gazda unui eveniment de excelență educațională, culturală și socială – lansarea cărții „Drogurile. O carte obligatorie” și întâlnirea cu autorul, psiholog Mihai Copăceanu, fost elev al școlii, o întâlnire de excepție despre consumul și abuzul de astfel de substanțe.

La manifestare au participat reprezentanți ai instituțiilor județene și locale: prof. Adrian Paul Roiban – de la Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, psiholog Maria Liță, consilier școlar la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Caraș-Severin, comisar-șef Aurelian Vieru, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, judecător Adina Pușcaș – președintele Judecătoriei Caransebeș, medic specialist Loredana Liuba – de la Spitalul Municipal Caransebeș, profesor Maria Damian – primarul comunei Teregova, preot Simion Bica, de la Biserica Ortodoxă Teregova, agent-șef Nicolae Oprea, din cadrul Postului de Poliție Teregova, profesor Nistor Iorga, președintele Asociației „Educație pentru comunitate”, profesor Alexa Ionel Petrică, director-adjunct al liceului, profesori, dascăli pensionari, părinți, cetățeni ai comunei și elevi de la gimnaziu și liceu, peste 80 de participanți, în Sala Multimedia a instituției de învățământ. Evenimentul a fost moderat de profesor Maria Damian, director al liceului.

Tânărul autor Mihai Copăceanu s-a întors pentru lansarea cărții în satul natal, în locul unde, cu ani în urmă, și-a început construcția intelectuală. „Drogurile. O carte obligatorie” este o lucrare scrisă pentru adolescenți, pentru părinți, pentru profesori, pentru medici, psihologi, o carte de real ajutor pentru toți factorii implicați în educația tinerilor, în activitatea dificilă de rezolvare a dependenței de droguri, de prevenție și de promovare a unui stil sănătos de viață. Discuția cu autorul a fost una edificatoare, dezvăluind personalitatea complexă a acestuia, atât în comunitatea psihologilor, cât și pe scena intelectualității românești: psiholog, specialist în adicții, pasionat de psihologia clinică, dependențe de substanțe (sau nu), religie şi jurnalism, realizator de emisiuni TV cu personalități  ale vieții culturale, colaborator al mass-media, cu studiile efectuate la universități de renume din țară – Sibiu, și străinătate – Bologna, Londra și  Oxford. Alături de cartea prezentată la Teregova a mai publicat „Freud sau Religia. Totem. Iluzie. Critică în anul 2008, Ortodoxie la Oxford. Te’am găsit, Doamne!, Mărturiile a 12 englezi convertiți la Ortodoxie”, în anul 2010, „Dependența sexuală”, în anul 2018.

Elevele din clasa a X-a Anișoara Codilă, Andreea Hărșan şi Lucreția Vlădulescu au primit răspunsuri la întrebările adresate care frământă tinerii și în general societatea actuală. S-a observat chiar și interes din partea elevilor din clasele mai mici, cum este exemplul lui Alexandru Cojocariu, elev în clasa a VI-a, care a intrat în dialog cu autorul.

Atmosfera evenimentului a fost una de înaltă ținută intelectuală, cu abordarea unor subiecte de mare actualitate și gravitate din societatea românească, un prilej de conjugare a eforturilor instituțiilor răspunzătoare de la nivel județean și local, de conștientizare a fenomenului dependențelor în rândul tinerei generații, fapt pentru care reprezentanții Liceului Tehnologic „Sf. Dimitrie” și-au exprimat recunoștința și aprecierea pentru munca de cercetare a domnului psiholog Mihai Copăceanu și reîntoarcerea în această calitate la școala de Acasă.

Maria DAMIAN