,, Pui de om, pui de pom”, la Păltiniş


Proiectul regional „Pui de om, pui un pom!”, derulat în parteneriat între cetăţeni voluntari şi tehnicieni din Ocoale silvice de pe Valea Timişului şi Valea Bistrei, a demarat sâmbătă, 26 martie. Prima sesiune de plantare de puiet a fost desfăşurată de Ocolul Silvic Păltiniş, în colaborare cu Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare (OSPD) Caransebeş. Astfel, pe raza comunei Buchin, 5.000 de puieţi de salcâm au fost plantaţi de către voluntari ai Organizaţiei pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare, şi voluntari de la TMD Friction Caransebeş, îndrumaţi îndeaproape de tehnicienii Ocolului silvic.

Ing. Bogdan Mone, şeful Ocolului Silvic Păltiniş, ne-a declarat că acest parteneriat între specialişti este benefic, deoarece creşte nivelul de conştientizare a publicului privind rolul şi importanţa pădurilor, şi se subliniază prin astfel de activităţi comune importanţa sădirii arborilor pentru comunitate. „Pe un perimetru de 1 ha de teren supus eroziunii şi alunecărilor de păşune, am plantat puieţi de salcâm, deoarece salcâmul este o specie pionieră, care este puţin pretenţioasă la calitatea solului şi condiţii dificile de precipitaţii”, a spus Bogdan Mone.

De asemenea, tehnicianul Ioan Moater, responsabil cu cultura şi refacerea pădurilor pe raza Ocolului Sivic Păltiniş, ne-a precizat că a fost stabilit şi un program tehnico-operativ privind îngrijirea culturii efectuate, tot în parteneriat între voluntari şi tehnicienii silvici, fiind fixate anual câte două lucrări de îngrijire a culturii prin descopleşirea puietului de speciile ierboase, până când salcâmii tineri vor prinde putere.

Această activitate a fost o îmbinare perfectă între acţiunea de voluntariat şi practica de specialitate pentru studenţii caransebeşeni de la Facultatea de Peisagistică a USAMVB Timişoara, participanţi, şi ei, alături de ceilalţi voluntari. „Ar fi o alternativă la relaxare pentru oricare tânăr sau copil de la oraş, iar pentru mine a fost o oportunitate de a dobândi pe teren mai multe cunoştinţe de specialitate”, a precizat Ioana Lupşoreanu, studentă.

La rândul ei, Sandi Dariana Popescu, elevă în clasa a XI-a, consideră că voluntariatul nu înseamnă numai adunare de gunoaie, şi că plantarea şi îngrijirea de copaci reprezintă o ocazie perfectă de a te relaxa făcând o faptă bună.

În opinia mea, ca orăşean care lucrează mult în faţa calculatorului, această acţiune este extrem de binevenită, ţinând cont că se taie cam prea multe păduri şi replantarea lor este uitată. E prima mea acţiune de voluntariat şi de plantare, şi sper să nu fie şi ultima. Abia aştept să vin peste cinci ani, să văd păduricea de salcâm la care mi-am adus şi eu, şi colegii mei, contribuţia”, ne-a declarat Radu Ivăniş, de la TMD Friction Caransebeş.

Următoarea sesiune de plantare aparţine Ocolului Silvic Rusca Montană, şi este programată pentru joi, 31 martie, urmând ca în aprilie să intre în acţiune Ocoalele de la Băuţar, Marga, Slatina Timiş şi Armeniş. ,,Ne-am bucura foarte mult dacă şi alte instituţii şi organizaţii ni s-ar alătura şi ar iniţia astfel de activităţi”, ne-a declarat, din partea OSPD, prof. Mariana Ionescu.

În 2011, supranumit şi „Anul Pădurii”, proiectul a fost inclus în calendarul activităţilor dedicate Lunii Pădurii (15 martie-15 aprilie).

Carmen SENCO