Radiografii 3D, la Spitalul Municipal Caransebeş



În curând, la Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş, se vor putea realiza radiografii 3D, acest lucru urmând să fie posibil ca urmare a achiziţionării, printr-un proiect european în sumă de 8 milioane de euro, a unui aparat de ultimă generație, alături de alte echipamente ultramoderne.
Aparatul Multitom Rax a fost livrat recent unităţii medicale caransebeşene și, conform declaraţiilor șefului Secţiei Radiologie, medicul primar Călin Grozăvescu, urmează acreditarea CNCAN, fără de care echipamentul nu poate fi pus în funcțiune.
Aparatul are multiple aplicații care duc radiologia convențională 2D mai aproape de computerul tomograf, are un nivel mult mai scăzut de radiații și detectează leziunile osoase pe care radiologia 2D le poate rata, precum, de exemplu, fracturile oaselor mici. Pe lângă radiografii clasice, Multitom Rax poate să facă și radiografii 3D, iar în România mai sunt doar două aparate de acest gen, ne-a informat Primăria municipiului Caransebeş.
„Important este că aceste aparate au venit la Caransebeș și că de ele vor beneficia pacienții de aici din zonă, adică aproximativ 40 la sută din populația județului, pentru că, să nu uităm, spitalul din Caransebeș este al doilea ca importanță din Caraș-Severin”, a spus primarul Felix Borcean.
Tot prin proiectul european a fost achiziționat și un aparat de rezonanță magnetică de înaltă performanță, care funcționează deja, dar și alte dotări pentru aproape toate secțiile spitalului.
Proiectul „Gestionarea crizei sanitare COVID-19 în municipiul Caransebeș” are un buget total de 39,4 milioane de lei.
Tot referitor la Spitalul municipal, administraţia locală a anunţat că sunt în plină desfăşurare lucrările de modernizare a instalațiilor electrice, de iluminat și de fluide medicale, precum și cele de montare a senzorilor de detecție a incendiilor. În ultima perioadă s-a lucrat la etajul 6, la Secția Obstetrică-Ginecologie.
„În momentul de față s-a finalizat jumătate din secția de Ginecologie, facem recepția la aceste lucrări, s-au schimbat partea electrică, partea de fluide medicale, adică oxigen și vacuum, precum și acele semnalizatoare la incendii. Urmează tot pe etajul 6 partea de Neonatologie și finalizarea Secției Ginecologie, apoi coborâm pe celelalte etaje, pe fiecare în parte, să finalizăm aceleași lucrări”, a spus administratorul public al municipiului, Florin Bogdea, care este manager de proiect.
Proiectul „Consolidarea infrastructurii medicale a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș”, care trebuie finalizat până la 31 decembrie a.c., are o valoare totală de 11.223.069,50 lei cu TVA, contribuția municipalității caransebeșene fiind de 614.324,50 lei cu TVA.
Sonia BERGER