Războiul în format A4, la Cercul Militar


Joi, 25 septembrie, Cercul Militar din municipiul de pe Timiş şi Sebeş a găzduit vernisajul expoziţiei intitulate „Caransebeşul, în Primul Război Mondial”. La manifestare, care a cuprins fotografii cu obiecte din colecţia col. (r) Liviu Groza, au participat militari, cadre didactice, reprezentanţi ai administraţiei locale, precum şi oameni de cultură şi pasionaţi de istorie, în special de cea a Caransebeşului.

În deschiderea acţiunii, moderatorul Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, a spus că expoziţia se înscrie într-un efort mai larg, iniţiativa aparţinând principalelor ţări beligerante în Primul Război Mondial, respectiv Franţa şi Germania, care au hotărât ca 2014 să fie anul în care să se comemoreze împlinirea a 100 de ani de la declanşarea primei conflagraţii mondiale. „Domnul colonel Groza, un harnic colecţionar, un împătimit de istorie, a venit în faţa noastră cu o serie de documente care reliefează faptul că populaţia acestei zone a fost şi ea luată de vârtejul războiului şi dusă pe diferite fronturi. Românii au luptat într-un război care nu era al lor, duşi de Imperiul Austro-Ungar pe diferite fronturi, acolo unde era nevoie de ei. Domnul Groza a dorit să se ştie că românii n-au luptat niciodată contra românilor şi că Regimentul 43 Infanterie din Caransebeş a fost dus în Galiţia şi a luptat împotriva italienilor, în zona Gorice şi a Platoului Karst. Parcă anticipând faptul că în 2014 vor avea loc astfel de acţiuni care să amintească şi să fie un semnal de alarmă pentru oameni, aşa încât o asemenea grozăvie să nu se mai întâmple, în 2012, primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, în colaborare cu Casa de Cultură «George Suru», însoţit de o delegaţie de şapte persoane, a dus pe culmile Platoului Karst, din Slovenia, o troiţă în memoria soldaţilor români care au murit pe acele câmpuri de bătălie, tocmai pentru a aduce prinos de recunoştinţă Eroului Necunoscut”, a spus Ioan Cojocariu.

Directorul Casei de Cultură a făcut şi o prezentare a exponatelor, cei care vor avea curiozitatea să vină până la Cercul Militar putând să vadă fotografii cu momentele impresionante ale decorării unor ofiţeri, poveştile lor de viaţă, scrisori de pe front sau către front, pe care iubitele, logodnicele, mamele, soţiile, copiii le trimiteau soldaţilor Regimentului 43 Infanterie din Caransebeş, hărţi de operaţiuni, precum şi obiecte confecţionate de ei, cu care veneau acasă de pe front – vaze, tabachere sau scrumiere, făcute din obuze sau din cartuşe. Şirul fotografiilor se încheie cu monumentele, cu numele trecute în marmură, ale eroilor evrei, români sau germani care se găsesc la Caransebeş.

La rândul lui, col. (r) Liviu Groza a spus că toate documentele prezentate în cadrul expoziţiei sunt aduse sau primite de la ofiţerii şi soldaţii din Regimentul 43 Infanterie, pe care d-sa le-a păstrat cu sfinţenie, originalele găsindu-se într-un album, cele expuse fiind copii făcute în format A4, pentru a putea fi mai bine văzute de vizitatori. „M-am bucurat că am reuşit să organizez această expoziţie la Cercul Militar, una care ilustrează un moment important de istorie a oraşului Caransebeş în Primul Război Mondial. Fotografiile vorbesc despre prezenţa soldaţilor pe câmpul de luptă de la Piave, unde Regimentul a purtat luptele din Italia, mai este vorba despre o fotografie a lui Luţă Ioviţă pe câmpul de luptă, care, atunci când a cântat, pentru câteva minute s-a oprit frontul, plus monumentele funerare din Caransebeş, dedicate Eroilor Neamului Românesc”, a declarat reputatul istoric.

Invitat de onoare la această manifestare, Vasile Todi, preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Banatul Istoric, a spus că expoziţia confirmă gestul făcut de Senatul Uniunii, în luna mai, la Teatrul de Stat din Arad, acolo unde istoricului Liviu Groza i-au fost înmânate, de către chiar edilul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, cele mai înalte distincţii ale UJBI. „Însă aceste distincţii pălesc în faţa eforturilor domniei-sale de a reaşeza eroismul bărbaţilor din Ţara Banatului acolo unde îi este locul, la loc de cinste”, a spus Vasile Todi.

Ca planuri de viitor, Liviu Groza doreşte ca, anul acesta, în preajma zilei de 1 Decembrie, să organizeze, tot la Cercul Militar, o expoziţie legată de Caransebeş şi Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, iar anul viitor, una cu hărţi aduse de la Viena, care au legătură cu Regimentul 13 Româno-Bănăţean de la Caransebeş. În 2016, a mai spus istoricul, intenţionează să amenajeze o altă expoziţie, dedicată împlinirii a 100 de ani de la trecerea în eternitate a Generalului Ioan Dragalina.

Sonia BERGER