O informare privind activitatea desfăşurată în anul 2016 de Reprezentanţa judeţeană a Registrului Auto Român a fost făcută în cadrul ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural al judeţului Caraş-Severin.
Astfel – se arată în document –, dacă în anul 2015 au fost efectuate un număr de 1.124 de omologări individuale şi vehicule rutiere realizate industrial şi artizanal, anul trecut numărul a crescut la 1.209, respectiv cu 7,03 procente.
În ceea ce priveşte eliberarea Cărţilor de Identitate a Vehiculelor Rutiere (CIV) în vederea înmatriculării, în 2016 numărul a crescut cu aproximativ 17,35 % faţă de anul 2015.
Modificările şi completările în CIV aduse la vehiculele pentru care clienţii au solicitat prestarea acestei activităţi au scăzut cu 27,4% în 2016 faţă de anul anterior. Verificările tehnice pentru înmatriculări şi inspecţii tehnice la vehicule speciale au crescut cu aproximativ 11,22% în anul 2016.
Referitor la datele înregistrate în cadrul activităţii Controlului Tehnic în Trafic la Reprezentanţa R.A.R. Caraş-Severin pe parcursul anului 2016 – a spus Gabriel Duruţ, şeful structurii cărăşene –, au fost supuse controlului 980 de vehicule, şi s-au constatat şi înregistrat neconformităţi tehnice pentru 39,18% dintre acestea (restul de 60,82% fiind declarate conforme).
Din punct de vedere al deţinerii Inspecţiei Tehnice Periodice în termen de valabilitate la momentul controlului, 1,33% din totalul vehiculelor controlate aveau I.T.P. expirată, iar 0,31% din totalul vehiculelor controlate aveau I.T.P. falsă.
Cu privire la măsurile luate în urma Controlului Tehnic în Trafic, lucrătorii Poliţiei Rutiere participanţi la această activitate au reţinut 235 de certificate de înmatriculare, un permis de conducere şi au aplicat 320 de sancţiuni contravenţionale.
În cursul anului 2016 a fost efectuată activitatea de Clasificare autobuze-microbuze pentru un număr de 64 de microbuze, patru autobuze cu până la 40 locuri pe scaune şi un număr de 26 de autobuze cu peste 40 de locuri pe scaune. În ceea ce priveşte efectuarea activităţii de Reclasificare autobuze-microbuze, situaţia se prezintă astfel: reclasificare pentru un număr de 83 de microbuze, cinci autobuze cu până la 40 de locuri pe scaune şi un număr de 84 de autobuze cu peste 40 locuri pe scaune.
Spre deosebire de alte reprezentanţe – a adăugat Gabriel Duruţ –, la care perioada de aşteptare în urma programărilor ajunge chiar la 30 de zile, în reprezentanţa din Caraş-Severin aceasta este de maximum o zi, iar eliberarea documentelor în majoritatea cazurilor se face în aceeaşi zi în care a fost prestată activitatea R.A.R. solicitată de client.
„Registrul Auto Român realizează, prin Departamentul Supraveghere de Piaţă, o intensă activitate de disciplinare a pieţei de profil, desfăşurând acţiuni de control care urmăresc conformitatea activităţilor de reparaţii efectuate, cu respectarea condiţiilor tehnice şi de calitate impuse de constructorul de automobile, precum şi supravegherea pieţei serviciilor auto privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor utilizate la vehicule rutiere, având ca rezultat creşterea siguranţei circulaţiei rutiere şi protecţia mediului. În Caraş-Severin deţinem un număr de 120 Service-uri autorizate de Registrul Auto Român R.A., din care 18 au fost autorizate în anul 2016. De asemenea, deţinem un număr de 21 de Staţii I.T.P. autorizate pe raza judeţului”, a mai spus Gabriel Duruţ.
Mădălina DOMAN