În cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”, derulat de Consiliul Judeţean, este prevăzut ca în perioada 20-30 octombrie să aibă loc un număr de nouă seminarii de informare adresate populaţiei din judeţ. Reuniunile fac parte dintr-o serie de zece astfel de acțiuni, care sunt o componentă a campaniei de comunicare derulată sub titulatura „004 MEDIU. Misiune în spaţiul verde”, derulată la nivelul întregului judeţ.
Scopul acestor seminarii este de a informa populaţia cu privire la avantajele aduse comunităţii locale, implicaţiile şi rezultalele actuale ale proiectului, precum și noile reguli de separare a deşeurilor şi echipamentelor pentru colectare, fiind oferite detalii tehnice legate de obligațiile autorităților publice locale.
Primul eveniment de acest fel a avut loc la Reşiţa, la sfârșitul anului trecut, iar în această ultimă decadă a lunii octombrie, cu sprijinul autorităților locale, ele s-au desfășurat la Oţelu Roşu și Fârliug, în 22 octombrie – Bocşa, 23 octombrie – Anina, 26 octombrie – Oraviţa, 27 octombrie – Moldova Nouă, 28 octombrie – Bozovici, 29 octombrie – Constantin Daicoviciu, 30 octombrie – Băile Herculane.
Proiectul urmăreşte implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor care să aibă ca efect reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, normă impusă de legislaţia europeană. De asemenea, în cadrul aceluiași proiect este prevăzută construirea Centrului de management integrat al deşeurilor, care va include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă la Lupac. Alte trei staţii de transfer vor fi constuite la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu. În cadrul proiectului vor fi executate şi lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţ. Sunt prevăzute construirea drumurilor de acces pentru depozitul central şi staţiile de transfer și achiziționarea de echipament pentru colectarea selectivă a deşeurilor.
Bianca METEȘ