Reînvie „Serviciile” la Caransebeş


Cum vacanţa de vară nu e doar perioada relaxării şi a concediilor, într-o recentă conferinţă de presă, primarul Caransebeşului, Felix Borcean, a vorbit despre lucrările de reparaţii pe care Serviciul Public de Întreţinere şi Reabilitare le execută la şcolile şi grădiniţele din municipiu.

Astfel – a spus edilul –, în momentul de faţă se lucrează la unităţile de învăţământ care necesită astfel de operaţiuni. La Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 2 s-au executat lucrări la bucătărie, însă, fiind vorba de o clădire veche, situaţia este puţin mai complicată. „Din această cauză, aici ar fi nevoie de investiţii mai serioase, pe care momentan nu ni le permitem. Ar trebui să accesăm un proiect european pentru această grădiniţă, însă faptul că foarte recent, adică în urmă cu mai puţin de cinci ani, aici s-au efectuat investiţii, lucrări de reparaţii destul de consistente, respectiv acoperişul şi faţada, ne-a frânat acum. Mi se pare că e ceva ce ar trebui scos din legislaţia accesării fondurilor europene, adică dacă comunitatea locală îşi permite să facă investiţii şi apare şi posibilitatea accesării unor fonduri europene, nu cred că ar trebui să fie o restricţie faptul că în ultimii cinci ani s-au efectuat lucrări la unitatea respectivă. Deocamdată, însă, asta e situaţia… Bineînţeles, se execută lucrări şi la celelalte unităţi de învăţământ care au sesizat necesitatea acestora. La Liceul Tehnologic «Dacia», de exemplu, există o sesizare mai veche, pe care nu am putut să o includem în programul actual de investiţii, dar sper că, ori în toamna aceasta, ori în primăvara care urmează, să reuşim să reparăm şi acoperişul la corpul de clădire în cauză, care este unul ce prezintă pericol în momentul de faţă”, a spus edilul.

Felix Borcean a adăugat că, legat de apariţia clasei de tehnicieni de aviaţie, de care s-a vorbit mult în ultimul timp, e în măsură să spună că lucrurile merg pe făgaşul cel bun la Aeroportul din Caransebeş. „Pentru a se forma o clasă, este nevoie de 15 elevi, şi cred că vor fi atâţia. Am discutat, recent, şi cu cineva din conducerea Casei Kolping din municipiu, care doreşte să vină în sprijinul a ceea ce afirmam în urmă cu mai bine de un an, şi anume necesitatea creării unor clase, sau măcar a unei clase de elevi care să aibă specializarea în servicii, respectiv barmani, ospătari, bucătari sau cameriste. Kolping chiar vine cu această propunere pe care am discutat-o şi o voi mai discuta, ca să vedem care dintre liceele cu profil tehnologic din Caransebeş vor prelua această sarcină. Nu e vorba de anul acesta, se doreşte înfiinţarea acestor clase abia din anul şcolar 2019-2020. În tot acest proiect vor fi atraşi toţi agenţii economici interesaţi de profesionalizarea personalului care lucrează în servicii – hoteluri, deţinătorii de restaurante etc.”, a mai spus primarul Caransebeşului.

Mădălina DOMAN