Joi, 10 mai, Biserica romano-catolică „Neprihănita Zămislire a Maicii Domnului” din Caransebeş a găzduit Racla cu Relicva Sfântului Anton de Padova, care se află în România în perioada 7 mai – 13 iunie.
Despre acest eveniment ne-a vorbit părintele Daniel Fechetă, redactor la revista „Mesagerul Sfântului Anton”, publicaţie de spiritualitate şi cultură a Provinciei Franciscane Conventuale din România. „Sunt la Padova din anul 2013, şi am profitat de acest lucru pentru a realiza acest pelerinaj cu Relicva Sfântului Anton în România, un pelerinaj naţional, apelând la mijlocirea sa şi punând sub ocrotirea sa familiile din ţara noastră, deoarece dorim să-i binecuvântăm pe toţi cinstitorii săi, răspândiţi în lumea întreagă. Poposind aici, la Caransebeş, suntem convinşi că toţi cei care doresc să-l întâlnească vor avea posibilitatea să vină în această biserică”.
Moaştele Sfântului Anton reprezintă fragmente din trupul său, extrase din Mormântul Sfântului Anton, cu aprobarea Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, în anul 1981, şi denumite în limbaj tehnic Ex masa corporis, fiind vorba de un muşchi mumificat găsit în sicriul sfântului, atunci când a fost deshumat pentru a doua oară în istorie. Prima dată – a mai spus părintele Daniel Fechetă –, în anul 1263, respectiv la 32 de ani de la moartea sa, în sicriu au fost găsite limba Sfântului Anton, neputrezită, ceea ce reprezintă un miracol, dar şi alte relicve, care se păstrează în Capela Tezaurului de la Padova. La a doua deschidere a sicriului, cea din 1981, au mai fost găsite corzile vocale şi aparatul vocal, neputrezite, ale Sfântului Anton, şi acestea aflându-se în Capela Relicvelor, sau a Tezaurului, de la Padova, ele nefiind scoase în pelerinaje.
„Anual, la Bazilica Sfântului Anton de la Padova, acolo unde se găsesc aceste relicve, vin aproximativ trei milioane şi jumătate de pelerini. Cu relicva aceasta am plecat de la Padova, am poposit în Slovenia, iar de aici am ajuns în România, pornind de la Arad, şi vom avea aproximativ 60 de opriri în ţara noastră, urmând să încheiem pelerinajul la Pârâul Rece, acolo unde avem o mânăstire în munte, aproape de Braşov”, a mai spus părintele Daniel Fechetă.
Joi după-amiază, cinstitorii s-au rugat şi au putut atinge Racla Sf. Anton, după care, la orele serii, s-a celebrat Sfânta Liturghie, catolicii sărbătorind şi Înălţarea Domnului.
Sonia BERGER