Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită, începând din anul 2012, la data de 15 ianuarie, a fost marcată săptămâna trecută la Caransebeş printr-o serie amplă de acţiuni cultural-artistice organizate de municipalitate, instituţiile de profil şi unităţile şcolare. Activităţile au demarat dimineaţă, de la ora 10, la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, cu o masă rotundă, la care subiectul principal a fost legat de evocarea personalităţii Poetului Nepereche, Mihai Eminescu. Conform directorului instituţiei, dr. Adrian Ardeţ, evenimentul a fost organizat pentru a doua oară. „Am ţinut să marcăm acest moment printr-un eveniment la care au participat angajaţii instituţiei noastre şi alţi colegi. Cu acest prilej, a fost prezentată o parte din viaţa şi activitatea marelui poet naţional, după care a fost vizionat primul film, realizat în 1914 şi aflat în Arhivele Naţionale de Film, după care colegii mei au recitat câteva poezii ale marelui nostru poet”, a mai spus Adrian Ardeţ, care a mai adăugat că anul viitor intenţionează ca acţiunea să capete o mai mare amploare, odată cu finalizarea lucrărilor de reparaţii ce se desfăşoară la Sala de festivităţi a instituţiei pe care o conduce.
Manifestările au continuat în Sala de spectacole a Casei de Cultură, cu o acţiune organizată de Liceul Pedagogic „C.D. Loga”, Biblioteca Municipală „Mihail Halici” şi Casa de Cultură „George Suru”. Sub genericul „Repetabila iubire”, programul manifestării a cuprins o serie de concursuri, prezentarea unor scenete semnate de I.L. Caragiale şi Marin Sorescu, recitări de poezie cultă şi poezie în grai, precum şi dansuri populare şi moderne. „Viaţa noastră e formată din mai multe bucurii. Începând din anul 2000, la Liceul Pedagogic s-a născut un copil spiritual, pe care l-am botezat «Repetabila iubire». El are acum 13 ani. A prins glas în amfiteatrul Liceului Pedagogic, a crescut, a prins puteri datorită prietenilor din instituţiile care constituie factori educaţionali: Consiliul municipal, Biblioteca «Mihail Halici», Muzeul, Cercul Militar, Seminarul Teologic, Casa de Cultură. Fiecare a venit cu câte ceva, şi el a devenit prietenos şi şi-a deschis braţele”, a spus, în cuvântul de deschidere, profesorul coordonator, Iordache Pătrăşcanu.
La această ediţie au fost acordate două premii I la secţiunea „Cel mai talentat interpret vocal”, care le-au revenit elevelor Amalia Iordache şi Patricia Damian, precum şi două premii I la secţiunea „Cel mai simpatic prezentator”, de care s-au bucurat Patricia Damian şi Costinel Partenie. „Cel mai inspirat versificator” a fost desemnată Patricia Damian. Secţiunea „Dansatorul anului” a fost câştigată de Costinel Partenie, „Cel mai inspirat desenator” a fost desemnat Robert Ciobotea, iar premiul I la secţiunea „Cel mai inspirat versificator” i-a revenit elevului Dan-Laurenţiu Cardaş. Toţi câştigătorii au primit premii în bani.
În aceeaşi zi, începând cu ora 18, Sala de spectacole a Casei de Cultură a găzduit un regal de muzică clasică susţinut de formaţia „Trio Cameral”, care a prezentat piese din compoziţiile lui Bach, Pachelbel, Brahms, Şostakovici, Schubert, Schumann, Dvorak, Rubinstein, Gardel, Piazzolla, Telemann şi Corelli. Cu toate că intrarea la spectacol a fost liberă, numai câteva zeci de persoane au găsit de cuviinţă să se bucure de câteva minute de linişte şi bucurie sufletească. Tocmai acest lucru a fost remarcat de directorul Casei de Cultură, dr. Ioan Cojocariu, care a cerut sprijinul celor prezenţi în demanelizarea culturii locale. „Vă aştept cu idei, vin şi eu cu propuneri, astfel încât să reuşim să aducem aproape publicul iubitor de frumos şi cultură. Vă aştept la viitoarea acţiune, în 24 ianuarie, când sărbătorim Unirea Principatelor Române, să vizionăm împreună piesa «Dragoste cu tocmeală», o comedie semnată de Matei Mircioane”, a mai adăugat directorul.
Acţiunile s-au desfăşurat sub patronajul Primăriei şi al Consiliului Local Caransebeş.
Carmen SENCO