Rotary Caransebeş – 10 ani în slujba comunităţii 1


Sub genericul „10 ani în slujba comunităţii”, rotaryenii caransebeşeni au sărbătorit sâmbătă, 7 mai, la Casa de Cultură „George Suru”, împlinirea unui deceniu de când clubul activează în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului. La momentul aniversar au participat, pe lângă membrii Clubului Rotary Caransebeş, şi reprezentanţi ai unor cluburi din ţară, dar şi din Republica Serbia, de faţă ţinând să fie şi primarul Marcel Vela, precum şi city-managerul municipiului, Nicolae Borcean, manifestarea bucurându-se de prezenţa Guvernatorului Clubului Rotary, District 2241 – România-Republica Moldova, Daniel Tănase.

În cei 10 ani de activitate, Clubul Rotary Caransebeş a încercat şi, de cele mai multe ori, a şi reuşit, chiar dacă la început mai timid, iar în ultimii ani cu o eficienţă mai ridicată, să desfăşoare activităţi care au cuprins mai multe sfere – de întrajutorare, de ordin social, cultural, educaţional sau umanitar”, a spus, în cuvântul de deschidere, amfitrionul evenimentului, Alin Deteşan.

La rândul său, preşedintele rotaryenilor caransebeşeni, Cristian Havrileţi-Smetana, le-a vorbit celor prezenţi despre felul în care, acum un deceniu, în municipiu a luat naştere Clubul Rotary. „În urmă cu 10 ani, un nucleu de oameni inimoşi, generoşi şi frumoşi, au reuşit să înfiinţeze acest club pentru că au avut alături de ei oameni, prieteni, cărora le-au insuflat spiritul rotaryan, au depus eforturi şi, astfel, au făcut posibilă sărbătoarea de astăzi. Nu au fost 10 ani uşori. Au fost şi bucurii, au fost şi nemulţumiri, au fost şi neîmpliniri, dar, cu siguranţă, rezultatele intenţiilor noastre – de a face bine celor din jur – au fost meritorii. În toată această perioadă am avut alături de noi alte Cluburi Rotary din ţară, oameni tineri din Caransebeş, asociaţii, persoane cu sufletul deschis, care ne-au susţinut atât material, cât şi spiritual, în mod voluntar, în activităţile pe care noi le-am desfăşurat de-a lungul acestui deceniu”, a spus Cristian Havrileţi-Smetana. Preşedintele Clubului a ţinut să mulţumească în mod special celui mai important partener – Primăria municipiului Caransebeş –, cea care a fost mereu alături de rotaryeni.

Invitat să ia cuvântul, primarul Marcel Vela a rememorat momentele de început ale Clubului Rotary Caransebeş, subliniind că „timpul tace şi face”. „Timpul, e adevărat, a trecut, dar a lăsat în urma sa lucruri extraordinare. Îmi amintesc cum s-a născut ideea acestui Club – într-o zi, la o discuţie cu Lucia-Lia Epure, din Timişoara, la care au mai participat judecătorul Mihail Rădulescu, Mariana Maftei şi Corina Pascotă. Eu, acum, nu sunt membru al Clubului Rotary… Nu că nu mi-aş fi dorit, dar, fiind partener cu acest Club şi cum în România există unele legi deplasate, ca primar, m-aş fi găsit într-o stare de incompatibilitate. Atunci am avut de ales între a rămâne primar, sau membru Rotary. Gândindu-mă că din funcţia de primar pot ajuta Clubul şi pot face multe lucruri bune şi pentru oraş, am rămas membru doar cu sufletul, iar juridic – doar un prieten apropiat. Acum, dacă nu mai candidez la Primăria Caransebeş, chiar solicit conducerii Clubului să-mi dea o adeziune, astfel încât, din 6 iunie, să devin membru Rotary”, a spus Marcel Vela.

Edilul a mai adăugat că, din punctul său de vedere, Clubul se coagulează pe două paliere, unul al spiritului rotaryan, şi altul al scânteii pe care rotaryenii o aprind şi care devine o flacără care poate lumina o idee sau un oraş. Edilul a ţinut să precizeze că, anul acesta, Rotary Club Caransebeş va primi finanţare atât pentru macheta care urmează să fie amplasată în Centrul civic, cât și pentru viitoarea expoziţie canină. „Rotaryenii din anul 2006 mai au o datorie – să facem Drumul Crucii. Doresc să vă informez că am făcut proiectul şi, împreună cu colegii din Consiliul Judeţean, şi, dacă Dumnezeu mă ajută şi voi preşedintele acestei instituţii, proiectul va fi finalizat. Aceasta înseamnă drumul de la Muntele Mic, parţial asfaltat până la Crucea mare, care acum e a Primăriei, o parte din drum rămânând încă la Consiliul Judeţean. Acum, împreună cu Episcopia şi cu o echipă de la Timişoara, coordonată de Cornel Hamat, am făcut un proiect extraordinar pentru acel drum, care, pe lângă instituţiile despre care am vorbit, va avea ca şi ctitor şi pe Rotary Caransebeş”, a mai spus Marcel Vela.

În discursul său, Daniel Tănase, Guvernatorul Clubului Rotary, District 2241 – România-Republica Moldova, a vorbit despre bucuria de a se găsi, pentru a doua oară, la Caransebeş. El a amintit că în District există 121 de Cluburi şi peste 3.200 de rotaryeni. Sunt, de asemenea, peste 800 de rotaractieni, respectiv tineri între 18 şi 30 de ani care activează în cadrul unui program, şi aproximativ 1.000 de interactieni, care sunt tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, în total marea familie Rotary cuprinzând peste 5.000 de membri, în România şi Republica Moldova. „Ştiu că la Caransebeş există iniţiativa de a forma un Club Interact, şi vă încurajez să o şi materializaţi, poate chiar la anul. Uneori, aceste Cluburi Interact se transformă în motoare pentru Cluburile Rotary”, a adăugat Daniel Tănase.

În continuare, conducerea Clubului Rotary Caransebeş a oferit Diplome de Excelenţă reprezentanţilor celorlalte cluburi invitate, cu toţii, indiferent că au venit de la Lugoj, Arad, Buziaş, Timişoara, Pancevo sau Reşiţa, rostind cuvinte frumoase la adresa rotaryenilor caransebeşeni.

Programul artistic al acestei manifestări a fost unul la înălţimea evenimentului, tânăra Elena Molea din Caransebeş, în vârstă de 11 ani şi câştigătoare a nu mai puţin de 270 de premii în România, Serbia, Ungaria şi Ucraina, recitând două poezii care au făcut deliciul celor prezenţi.

În ultima parte a manifestării, Alin Deteşan a făcut o prezentare a realizărilor Clubului Rotary Caransebeş în cei 10 ani de existenţă. Astfel, rotaryenii din municipiu au contribuit la organizarea concertelor de Crăciun din anii 2007 şi 2008, cu Orchestra Filarmonicii Timişoara, la aducerea Luminii Sfinte de la Bethleem, au participat cu fonduri la construirea Parcului Copiilor din Teiuş, s-au implicat în achiziţionarea unui aparat pentru diagnosticarea auzului la copiii nou-născuţi, în sponsorizarea alpinistului Cornel Galescu pentru expediţia în Munţii Himalaya, au fost parteneri, împreună Rotary Dortmund, în oferirea de hrană copiilor proveniţi din familii defavorizate, la Congregaţia Surorilor Franciscane, au făcut donaţii constând în scaune pentru persoane cu dizabilităţi, au organizat piese de teatru pentru copii cu ocazia Zilei de 1 Iunie şi au oferit burse elevilor eminenţi din municipiu. De asemenea, Clubul a fost implicat în Proiectul „Salvaţi Copiii”, alături de Primăria Caransebeş, pentru achiziţionarea unui incubator pentru nou-născuţi, s-a implicat în achiziţionarea unui perimetru oftalmologic care funcţionează la Secţia de Oftalmologie a Spitalului Municipal de Urgenţă şi este folosit de dr. Ana Farcaş pentru consultaţii gratuite, a contribuit la realizarea videoclipului „Happy Caransebeş”, în parteneriat cu Primăria, s-a înfrăţit cu Clubul Rotary Pancevo în vederea realizării de proiecte comune, în beneficiul ambelor oraşe, a oferit ajutor umanitar după inundaţiile catastrofale din Serbia şi a oferit cadouri de Crăciun copiilor din ţara vecină, s-a implicat în achiziţionarea de echipamente pentru Asociaţia „Salvamont”, a organizat prima ediţie a Festivalului de Teatru pentru Tineret, a fost sponsor în cazul expediţiilor lui Dan Paici – „Lupul Singuratic”, la Tour International Danubien şi la Raliul Budapesta – Bamako, a organizat primul concurs de frumuseţe canină „Cupa Banatului Montan” la Caransebeş şi, de asemenea, a sponsorizat apariţia volumului „Istoria Banatului”, coordonator şi coautor prof. univ. dr. Victor Neumann, în parteneriat cu celelalte Cluburi Rotary din Banat.

În perspectivă, a mai arătat în continuare Alin Deteşan, rotaryenii caransebeşeni doresc să sprijine activitatea medicilor prin achiziţionarea de noi aparate de profil, să susţină activitatea Trupei de teatru „Credo” a Centrului de Voluntariat „Alexandra Florea” al Episcopiei Caransebeş, să sprijine cultura prin organizarea unor evenimente şi, în general, să se implice acolo unde este nevoie de ei şi unde pot oferi o rază de speranţă celor aflaţi în suferinţă.

Sărbătoarea rotaryenilor s-a încheiat cu un bal caritabil, organizat în cursul serii de sâmbătă. Fondurile strânse vor acoperi o parte din cheltuielile unui proiect deosebit, pe care Rotary Caransebeș dorește să-l realizeze în premieră în România. Este vorba despre o machetă din bronz 3D, în relief, cu dimensiunile 1×0,8 metri, care va reprezenta Centrul istoric al municipiului. Tot ca o premieră, denumirile clădirilor vor fi inscripționate pe o plăcuță în Alfabetul Braille, astfel încât și nevăzătorii pot să-și facă o imagine a clădirilor pe lângă care trec. Astfel de machete au fost realizate de Cluburile Rotary din toată lumea, în marile orașe, în cazul Caransebeșului ea urmând să fie amplasată undeva între Arcul Unității Spiritual-Creștine și parcul din fața Primăriei.

Bogdan NAUM


Un gând despre “Rotary Caransebeş – 10 ani în slujba comunităţii

Comentariile sunt închise.