În perioada 24-27 aprilie, la Caransebeş s-a desfăşurat ampla manifestare intitulată generic „Ruga de la Oraş”, prilej pentru gugulani să se destindă, să mai uite de grijile zilei de mâine, să iasă în aer liber şi să urmărească, la un mic, o bere, un grătar, spectacolele de înaltă ţinută artistică pe care s-au îngrijit să le ofere, şi în acest an, organizatorii.
Astfel, în 24 aprilie, pe scena din Parcul Teiuş au evoluat Ansamblurile „Pusta Banatului” din Timişoara, coregrafi Gheorghe Popa şi Dolores Dongea, conducerea muzicală Călin Martin, „Semenicul” din Reşiţa, cu soliştii vocali Delia Mirabela, Maria Garaş şi Ramona Viţa, dirijor Petrică Viţa, în coregrafia lui Nistor Ghimboaşă, şi Formaţia „Nicuşor Ţunea”.
Vineri, cea de a doua zi a Rugii, a debutat cu Parada participanţilor, a portului şi jocului popular, alaiul plecând din Piaţa Revoluţiei, pe traseul Arcul Împăcării – Piaţa Elie Miron Cristea – Str. Episcopiei – Piaţa General Ioan Dragalina – Str. Nicolae Bălcescu – Str. Cloşca, până în Parcul Teiuş. Aici a avut loc spectacolul „Cântec, joc şi voie bună”, la realizarea căruia şi-au dat concursul Ansamblurile „Armenişana” din Armeniş, coregraf Dumitru Dragomir, „Zestrea Gugulanilor” din Caransebeş, coregraf Simion Dragalina, „Bobocii Banatului”, tot din municipiu, „Săcana” din Sacu, „Merişorul” din Cornuţel Banat, coregraf Ciprian Ambruş, „Junii Gugulani”, de pe lângă Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş, coregraf Adrian Jurchescu, „Iedera” din Oţelu Roşu – solişti vocali Claudia Barbu şi Traian Barbu –, precum şi interpreţii Vanesa Olan, Alin Olan, Maria Borţun Popescu, Ionela Bădălan, Gabi Zaharia, acompaniamentul muzical fiind asigurat de taraful „Olanii”.
Sâmbătă, 26 aprilie, a fost ziua sârbilor. Aşa cum i-au obişnuit deja pe caransebeşeni, aceştia au făcut spectacol total, pe scena din Parcul Teiuş evoluând Ansamblul Studenţesc „Mladost”, al Uniunii Sârbilor din România, coregrafi Svetco Crstici şi Senadin Crstici,precum şiAnsamblurile folclorice „Stanko Paunovici” din Pancevo, director artistic Dejan Trifunovici, şi „Veliko Gradiste”.
În ultima zi a manifestării, duminică-dimineaţă, la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu ÎPS Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, şi PSS Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjuraţi de numeroşi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie, la care au luat parte câteva mii de credincioşi. La slujbă au mai fost prezenţi primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, precum şi parlamentari, oameni politici şi reprezentanţi ai administraţiei locale. În Catedrală au fost expuse şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, mulţi dintre cei prezenţi, împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.
După Sfânta Liturghie, în faţa Catedralei a avut loc un spectacol folcloric, după care, deşi manifestarea a început de fapt joi, Marcel Vela a deschis în mod oficial Ruga. După acest moment, conform tradiţiei, edilul municipiului a condus brâul în Piaţa Miron Cristea, din faţa Catedralei.
Seara, pe esplanada din faţa Catedralei Episcopale iubitorii de muzică cultă s-au putut delecta cu un concert de muzică clasică susţinut de Filarmonica de Stat din Arad. Puţin mai târziu, cei prezenţi în Parcul Teiuş au putut urmări concertul oferit de fanfarele din Bănia şi Răcăşdia, după care pe scenă au urcat tinerii de la trupa reşiţeană „Sens Unic”, care au „încălzit” atmosfera pentru Lora, finalul fiind unul incendiar, formaţia „Voltaj”, venită pentru a douăsprezecea oară la Caransebeş, electrizând pur şi simplu publicul, cu un spectacol de zile mari, oferit la orele serii.
„Ruga de la Oraş”, ai cărei organizatori au fost Primăria municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru”, s-a încheiat cu o scurtă cuvântare a edilului Marcel Vela, care, împreună cu Călin Goia de la „Voltaj”, a dat startul artificiilor care au brăzdat cerul de deasupra Parcului Teiuş, pe acordurile celui mai frumos şi mai drag cântec al nostru: „Deşteaptă-te române!”.
Bogdan NAUM
Foto: Doru BĂLĂŞOIU