Ruinele Bisericii Medievale din Caransebeş, în circuite turistice importante



Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Caransebeş a publicat pe pagina proprie un material în care se arată că proiectul de amenajare și conservare a ruinelor Bisericii Medievale de sec. XIII-XIV, care fac parte din Ruta Cultural Turistică Națională a Patrimoniului Multietnic din Caransebeș, își atinge scopul, ruinele fiind incluse nu doar în circuitul turistic al acestui centru, ci și în alte trasee turistice, precum excursia „Ecumenism și lotrie în ținutul Carașului”, organizată de Asociația Culturală Ariergarda, din Timişoara.
Iată însă cum prezintă cei de la „Ariergarda” obiectivul turistic caransebeşean: „Lângă noua Catedrală din Caransebeș, tăcute și smerite parcă, străjuiesc adormite de veacuri ruinele vechii Mănăstiri franciscane.
Descoperite în 1988, ruinele au stârnit discuții și dispute între arheologi. Stilul apusean al construcției a fost greu de contracarat de la început.
Ridicată probabil undeva spre finele veacului al XIII-lea, biserica trădează apartenența la un romanic târziu, prin forma semicirculară a altarului și zidurile groase, de circa un metru.
Goticul timpuriu își face și el simțită prezența prin contraforții turnului clopotniță, ridicat, pare-se, pe latura de nord a așezământului. Ruinele înglobează material de sorginte romană, precum și 12 cripte, în care și-au dormit somnul de veci călugări, oameni de seamă cărora praful veacurilor le-a uitat numele, dar și unii dintre cei răpuși de ciuma din 1582.
La cucerirea orașului de către austrieci, în 1716, vechea biserică era deja ruinată. N-a mai fost luată în calcul la reconstruirea orașului, dovadă fiind noua biserică catolică, ridicată «peste drum», a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1723”.
*Acest obiectiv face parte din noua excursie „Ecumenism și lotrie în ținutul Carașului”, din data de 22 iunie. (G. Luca)

Lasă un comentariu