Salvaţi Copiii a înaintat săptămâna trecută o scrisoare deschisă primului-ministru al României, Victor Ponta, ministrului Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, şi ministrului Sănătaţii, Nicolae Bănicioiu, prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la amânarea repetată a clarificării alocărilor bugetare pentru îngrijirea nou-născuţilor prematuri. Redăm în continuare conţinutul acesteia, aşa cum ne-a fost trimisă de Măriuţa Simionescu, preşedintele Filialei Caraş-Severin al acestei organizaţii.
Stimate domnule Prim-ministru,
Salvaţi Copiii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la amânarea rectificării bugetului de stat, cu consecinţe privind alocările bugetare din sistemul de sănătate, în special în domeniul asistenţei neonatologice. După semnalul nostru de alarmă, din 23 aprilie 2014, privind efectele catastrofale ale reducerii bugetului alocat îngrijirii nou-născuţilor prematuri, Organizaţia Salvaţi Copiii a avut o serie de întrevederi cu ministrul Sănătăţii, domnul Nicolae Bănicioiu, şi alţi reprezentanţi ai ministerului. Cu această ocazie, ne-a fost garantat faptul că situaţia asigurării finanţării pentru îngrijirea nou-născuţilor prematuri va fi soluţionată prin rectificare bugetară, prin alocarea de „Fonduri suplimentare acestor secţii, pe lângă sumele alocate de CNAS”. (Declaraţia ministrului Sănătăţii în 24 sprilie 2014).
Acest lucru nu s-a întâmplat, situaţia devenind în prezent deosebit de critică, fiind în pericol vieţile a sute de copii aflaţi într-o condiţie medicală de maximă vulnerabilitate.
Deşi suntem convinşi că sunt de prisos argumentele pentru ca această situaţie de insecuritate a dreptului fundamental la viaţă al copiilor din România să înceteze, vă supunem atenţiei un exemplu, din nefericire multiplicat în cele peste 100 de maternităţi ori secţii de neonatologie din ţară. Este vorba despre Maternitatea Cantacuzino, în care sunt trataţi anual aproximativ 450 de prematuri şi care, începând cu această lună (iulie – n.r.), nu mai dispune de fonduri din programul naţional. Menţionăm că suma alocată pentru 2014 a fost, comparativ cu anii precedenţi (200.000 de lei – 2013 şi 350.000 – 2012), de doar 72.000 de lei, sumă care reprezintă doar valoarea profilaxiei nutriţionale a nou-născuţilor prematur, fără a include achiziţionarea consumabilelor medicale necesare terapiei intensive pentru menţinerea în viaţă şi dezvoltarea normală a copiilor prematuri.
În perioada 2012-2014, menţionăm că Organizaţia Salvaţi Copiii, prin eforturi proprii, a dotat cu echipamente performante 37 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi (printre care se numără şi cea de la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş – n.r.), valoarea totală a donaţiilor ajungând la 4.030.000 de lei.
Vă transmitem alăturat punctul nostru de vedere cu date statistice şi informaţii revizuite, care au la bază documente oficiale şi opinii ale partenerilor noştri din sistemul medical din România.
Cu deosebită consideraţie,
Gabriela ALEXANDRESCU
Preşedinte Executiv