„Salvați Copiii”, în sprijinul părinţilor


În avanpremiera Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, care a fost celebrată în 20 noiembrie, Organizația „Salvaţi Copiii” a lansat o serie de campanii locale de promovare a liniei elefonice Help Line 0800.070.040 şi a platformei www.copiisinguriacasa.ro, constând în organizarea de caravane la care vor participa specialiştii ONG-ului, sprijiniţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Astfel, în perioada noiembrie 2015 – mai 2017, vor fi organizate întâlniri cu părinţi şi persoane în grija cărora au rămas copiii, dar şi evenimente cu reprezentanţii Serviciilor publice de asistenţă socială ale localităţilor din Caraș-Severin. „Copiii ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate fac parte dintr-un grup vulnerabil, numărul lor creşte anual şi, în acest caz, ONG-urile au făcut mai multe decât instituţiile Statului. În România sunt peste 80.000 de copii care au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate şi, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, sunt 5.479 de copii din Caraş-Severin care au părinţii plecaţi la muncă peste hotare“, a declarat Măriuţa Simionescu, preşedintele filialei cărăşene a Organizației „Salvaţi Copiii”.

Prin intermediul liniei telefonice apelabile gratuit, de luni până vineri, între orele 9.30 – 17.30, celor interesaţi li se oferă consiliere pe teme psiho-sociale şi juridice. Platforma online cuprinde informații dedicate părinţilor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiştilor din domeniu, dar şi copiilor. „Încă nu toţi ştiu că legea stipulează că, în cazul în care părinţii sau tutorii legali pleacă la muncă în străinătate, aceștia sunt obligaţi să notifice Serviciul public de asistenţă socială de la domiciliu. Între octombrie 2013 și decembrie 2014, în Caraş-Severin, serviciile respective au înregistrat doar 122 de notificări“, a mai spus Măriuţa Simionescu.

Din datele existente la Inspectoratul Școlar Județean, rezultă că anul acesta, în Caraș-Severin erau 1.628 de copii total lipsiţi de grijă părintească.

Mădălina DOMAN