Sancţiuni care pot fi aplicate elevilor din anul şcolar 2024-2025



Disciplina în unitățile de învățământ este fundamentul unei educații de calitate și a dezvoltării armonioase a fiecărui elev.
În școli, disciplina se manifestă prin respectarea regulilor și normelor stabilite.
În ultimii ani, din păcate suntem martori la scăderea nivelului de disciplină din școli, acest fenomen fiind influențat de multipli factori, sociali, culturali și educaționali.
Normele și valorile sociale au evoluat, iar atitudinea față de autoritate și disciplină s-au schimbat, devenind mai puțin stricte, iar acest lucru se reflectă în atitudinea copiilor față de profesori și reguli.
Măsurile luate în această privință au fost introduse în Noul Statut al Elevului, publicat în Monitorul Oficial.
Începând cu anul școlar 2024-2025, elevilor le este interzisă folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic – este una dintre prevederile noului Statut al Elevului.
Dependența de tehnologie este un alt fenomen cu care putem spune că ne confruntăm, care poate avea efecte negative asupra dezvoltării cognitive și comportamentale a elevilor.
Odată ce avem totul la un click distanță, de ce am mai face efortul de a răsfoi o carte?
Totul pare atât de simplu și rapid, dar totodată atât de periculos pentru dezvoltarea copiilor în general, care oricum sunt expuși peste măsură la tehnologie, iar prin această măsură îmi doresc ca măcar în timpul orelor de curs elevii să poată gândi liber.
În ceea ce privește scăderea notei la purtare, aceasta va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an.
Și o ultimă măsură, introducerea sălii de detenție, urmând ca fiecare școală să organizeze spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele.
Poate că această măsură, din perspectiva multor persoane, sună extrem de dur, dar scopul principal al acestei măsuri nu este să pună elevii în pericol, ci să le ofere o oportunitate de a reflecta asupra comportamentului lor și de a-și schimba atitudinea.
Prin aceste măsuri, încurajăm adoptarea unor practici de disciplină care să sprijine nu doar conformitatea regulilor, dar și dezvoltarea personală a elevilor.
Deputat
Romulus-Marius DAMIAN
Circumscripţia Electorală Nr. 11 Caraş-Severin