Din cele 600 de microbuze şcolare achiziţionate de Ministerul Dezvoltării, 30 revin judeţului Caraş-Severin, ele fiind destinate în exclusivitate unităţilor de învăţământ din mediul rural. La prima vedere, lucrurile par să stea bine, însă există totuşi o problemă: cum legea nu permite angajări la Stat, deci nici la şcoli, respectivele autovehicule nu vor putea fi folosite pentru simplul motiv că nu va avea cine să le conducă.
Două dintre localităţile care se confruntă cu o astfel de situaţie sunt Ezerişul şi Brebu. Edilul comunei Ezeriş, Ioan Rusu, spune că situaţia este complicată. „Microbuzul este al Şcolii cu Clasele I-VIII din Ezeriş. Unitatea a avut şofer, dar postul a fost desfiinţat în anul şcolar 2008-2009, nu există în organigramă, nu li se dă voie să îl prindă în organigramă şi nu li se permite nici să înfiinţeze un asemenea post. În aceste condiţii, fiindcă noi avem în organigramă un astfel de post, transportul şcolar este asigurat cu şoferul Primăriei. Dar şcoala are personalitate juridică şi, din punctul meu de vedere, acest lucru nu este tocmai în regulă, de aceea, aşa cum am mai făcut-o şi eu şi directoarea şcolii de la Ezeriş, în nenumărate rânduri, solicit Inspectoratului Şcolar Judeţean să remedieze situaţia”, ne-a declarat Ioan Rusu.
Inspectoratul, însă, se pare că nu poate să facă prea mare lucru. Purtătorul de cuvânt al ISJ, Ioan Moatăr, spune că, în cazul microbuzelor care sunt alocate unităţilor de învăţământ, sarcina principală de a angaja un şofer revine şcolii. „Din păcate, pentru anul şcolar 2014-2015, la nivelul Inspectoratului nostru, vor trebui reduse 150 de posturi în întreg judeţul. Inspectoratul Şcolar analizează toate posibilităţile, discută în Consiliul de Administraţie al ISJ, şi le înaintează ministerului spre aprobare. Sperăm ca până la începutul anului şcolar, aceste probleme să fie rezolvate”.
În cazul microbuzelor care urmează să vină şi vor fi alocate direct primăriilor, există posibilitatea ca aleşii locali să aprobe o hotărâre de consiliu privind introducerea, în organigramă, a unui post de şofer. „Sper să avem o bună colaborare cu primăriile care vor fi dotate cu microbuze şcolare şi, împreună cu reprezentanţii acestora, să găsim soluţii pentru ca angajatorul, respectiv primăria, să poată face acest lucru, angajând o persoană ca şofer sau pe un alt post, dar persoana respectivă să aibă documentele necesare pentru a efectua transport de elevi, astfel încât, odată cu începerea noului an şcolar, să fie rezolvată şi această problemă”, a mai spus Ioan Moatăr.
Bianca METEŞ