Oficialii Poliţiei Române au în plan să reînfiinţeze Posturile comunale, desfiinţate în urmă cu un an. Decizia a fost motivată de faptul că, în mediul rural, se înregistrează o infracţionalitate ridicată. De asemenea, în funcţie de numărul locuitorilor, se va decide câţi poliţişti va avea fiecare Post.
Reorganizarea Secţiilor de Poliţie rurală a început, astfel încât până în luna septembrie se va reveni la vechea organizare a structurilor poliţieneşti din mediul rural.
În urma unei analize efectuate la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei, în cadrul căreia s-au luat în calcul unii indicatori de performanţă, s-a ajuns la concluzia că această reorganizare este mai mult decât necesară, deoarece s-a constatat că aşteptarile nu au fost pozitive, sens în care, tot de la nivel central, s-a hotărât şi s-a făcut o nouă concepţie de eficientizare a muncii de poliţie din mediul rural. Conform acestei concepţii, se revine la fosta structură, cu Secţia de Poliţie, care are în componenţa sa Posturile.
„O organizare, zic eu, hibrid, în sensul că revenim la Posturile de Poliţie, dar sub îndrumarea unei Secţii care va coordona activitatea acestor Posturi şi va soluţiona dosarele penale sau plângerile cu un grad de dificultate sporit sau cu o complexitate mai mare”, a declarat Roman Cocolea, şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene Caraş-Severin.
Posturile de Poliţie comunale vor fi de două tipuri: cu o populaţie de sub 1.000 de locuitori, şi la o populaţie de peste 1.000 de locuitori sau cu un grad de infracţionalitate ridicat.
Această măsură vine după ce desfiinţarea posturilor comunale a avut drept consecinţă creşterea infracţionalităţii în mediul rural, dar şi creşterea costurilor pentru Poliţia Română.
Bogdan NAUM