Cu toate că de ani buni se tot vorbeşte despre restaurarea statuii Împărătesei Sisi, aflată în patrimoniul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al regimentului de Graniţă din Caransebeş, abia zilele trecute s-au făcut primii paşi în această direcţie.
Instituţia de cultură caransebeşeană a demarat colaborarea cu Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași, acreditat de Ministerul Culturii, în vederea restaurării statuii Împărătesei Sisi a Austriei.
Potrivit managerului interimar Diana Țîrdea, există 126 de piese în tezaurul muzeului, care aparțin monumentului Împărătesei Sisi, una dintre cele cinci statui în mărime naturală din lume.
„Domnul Mihai Spiridon, restaurator în cadrul Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași, a venit la muzeu, a fotografiat statuia și toate piesele, pentru expertiza care certifică starea de conservare/degradare, urmând să ne ofere un deviz de lucrări, să încheiem contractul și să înceapă această amplă lucrare de restaurare a monumentului. Acest monument a fost realizat după un tablou al împărătesei și a respectat fizionomia și caracteristicile fizice ale Împărătesei Sisi, cu o înălțime de 1,72 metri. În prezent statuia este fragmentată, avem 126 de bucăți, dar are trei părți mari, respectiv capul, corpul și brațul stâng”, a declarat managerul Muzeului, Diana Țîrdea.
Statuia împărătesei a fost definitivată de către sculptorul Ianos Horvay și urma să fie amplasată în centrul orașului Caransebeș în anul 1914, dar, din cauza începerii Primului Război Mondial, inaugurarea a fost amânată. La acea vreme, România era alcătuită doar din Moldova și Țara Românească, Banatul făcând parte din Imperiul Austro-Ungar. Statuia este realizată din marmură de Rușchița, marmură care a fost donată de patronul de atunci al carierei, Ioan Bibel.
Interesant este că statuia a fost realizată cu acord imperial al lui Franz Iosif, fiind o imagine a casei regale habsburgice. Aceasta este cea de a cincea statuie realizată cu acest acord imperial, celelalte patru fiind stilizate, ele aflându-se la Viena, Budapesta, Corfu și Geneva. Cea de la Caransebeș o reprezintă pe împărăteasă cât mai aproape de adevăr, adică statuia este în mărime naturală, având aceeaşi înălţime ca şi Sisi. Chiar și înfățișarea chipului ei este foarte bine redată de către sculptor, ne-a mai spus Diana Ţîrdea.
Sonia BERGER