Scriam, cu puţin timp în urmă, că, pentru dezvoltatorii imobiliari caransebeşeni, 2017 a fost un an greu, cu multă muncă, dar şi cu rezultate pe măsură. În ceea ce priveşte preţurile, a fost un an relativ stabil, cu uşoare creşteri în timpul verii, în medie 5-8 procente, cele mai tranzacţionate fiind apartamentele cu două sau trei camere din blocurile vechi, dar şi mixul de apartamente noi cu una, două, trei sau patru camere, din blocurile noi.
Iată însă că am intrat într-un an nou, în care se promit multe modificări legislative, pe lângă cele deja efectuate, ceea ce creează instabilitate, atât politică şi socială, cât și fiscală. Acestea îşi pun amprenta în foarte mare măsură pe piaţa imobiliară, care este extrem de sensibilă la aceşti factori, influenţând-o.
„Veniturile românilor vor crește, dar mai puțin în 2018, deci avântul consumului se va domoli. Inflația ne va ustura rău la buzunare în noul an. Ratele la bancă vor fi mai mari, și tot mai puțini români își vor permite credite imobiliare. Atât cursul euro, cât şi ROBOR-ul și-au cam făcut de cap în 2017. În ultima zi lucrătoare a anului trecut, euro a ajuns la 4,6597 lei, cel mai ridicat curs din 2017, iar ROBOR-ul a atins nivelul de 2,05 la sută. Deficitul comercial și inflația vor duce cursul euro și indicele ROBOR și mai sus în 2018. Asta înseamnă că tot mai mulți români vor avea dificultăți să își plătească creditele, indiferent dacă sunt în euro sau în lei. Dobânzile mai mari vor descuraja populația să ia credite ipotecare, iar situația va deveni și mai dificilă pentru cei care doresc să-și cumpere o locuință, în condițiile în care, anul acesta, plafonul pentru Programul «Prima Casă» este redus la doar două miliarde de lei. Totodată, piaţa imobiliară depinde şi de eventualele turbulenţe la nivel european şi global”, ne-a spus Bianca Stark, de la Agenţia Imobiliară „Nestamis” din Caransebeş.
Cu toate astea, în contextul unei evoluţii economice stabile, specialiştii în domeniu mizează pe o creştere mai temperată în 2018. Se estimează că preţurile caselor şi apartamentelor vor creşte, în medie, cu opt la sută la nivel naţional, cu accente pozitive pe unele zone urbane cu dezvoltare mai accelerată, sau negative acolo unde dezvoltarea economică se lasă aşteptată.
De ce vor creşte preţurile?
Programul „Prima Casă” este deopotrivă un ajutor, dar și un factor de dezechilibru pentru piața imobiliară, deşi a fost mulți ani o gură de oxigen pentru vânzători, cumpărători, dar și pentru bănci. În 2017, pe fondul creşterii veniturilor salariale şi având mai mulţi bani, dar şi o percepţie pozitivă asupra viitorului, potenţialii cumpărători au optat să achiziţioneze o proprietate, în special în perioada martie-august, cât a durat finanţarea pentru Programul „Prima Casă”. În dorinţa de a găsi, cât mai repede, finanţare şi de a obţine creditul mult dorit, clienţii din 2017 au optat pentru achiziţionarea unui apartament din imobilele vechi – procedura bancară fiind mult mai uşoară –, astfel că, ofertele fiind puţine la număr, pe fondul unei cereri crescute, vânzătorii au majorat preţurile.
„Am fost foarte atentă la evoluţia preţurilor din Caransebeş şi vreau să vă spun că, din septembrie 2017 până acum, preţurile la vânzare au rămas neschimbate, ceea ce-mi întăreşte concluzia pe care v-am împărtăşit-o mai sus. Sunt convinsă că şi în acest an se va repeta scenariul şi, pe fondul cererii, vom asista la majorări de preţ. Evident, există şi vânzători noi pe piaţă, care, sub impulsul ştirilor de la televizor despre preţul de 1.300 euro/mp la Cluj sau 1.100 de la Timişoara, avansează preţuri similare, dar, pentru nivelul posibilităţilor locale, cred că este prea mult şi succesul lor va întârzia să apară”, a mai spus Bianca Stark.
În momentul de faţă, piaţa apartamentelor vechi este una foarte săracă în comparaţie cu anii anteriori, potenţialii cumpărători plângându-se că „nu au din ce alege”. Astăzi, clienţii sunt mult mai educaţi şi au pretenţii mult mai bine definite în ceea ce priveşte o proprietate, fapt pentru care sunt dispuşi să aloce mai mult timp pentru a găsi ceea ce-şi doresc.
Bianca Stark ne-a mai informat că preţul apartamentelor din Caransebeş a crescut uşor în 2017. Astfel, în ceea ce priveşte Indicele imobiliar, statistica semestrială a Agenţiei „Nestamis” arată că preţul mediu de vânzare pe metrul pătrat al suprafeţei utile la apartamentele din imobilele vechi este de: 525 euro/mp pentru garsoniere sau apartamentele cu o cameră; între 542-565 euro/mp pentru apartamentele cu două camere; între 510-560 euro/mp pentru apartamentele cu 3 camere, şi 496 euro/mp pentru cele cu patru camere. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, indicele imobiliar pentru apartamentele vechi variază cu: 1%, în creştere, pentru garsoniere şi apartamentele cu o cameră; 5,35%, în creştere, pentru apartamentele cu două camere; 5,6%, în creştere, pentru apartamentele cu trei camere, şi 0,25%, în creştere, pentru apartamente cu patru camere. Diferenţa de preţ derivă din gradul de confort, dotare, etaj şi zona în care se află fiecare dintre acestea.
„Cât despre preţul apartamentelor noi, aici tind să le dau dreptate dezvoltatorilor imobiliari, care şi-au argumentat creşterea ca urmare a măririlor salariale, a majorării preţului la combustibil şi, mai ales, a creşterii preţului la tot ceea ce înseamnă materiale de construcţii, toate aceste creşteri regăsindu-se în preţul final per metrul pătrat de construcţie nouă”, a mai spus Bianca Stark.
Indicele imobiliar pentru apartamentele noi oferite de Agenţia „Nestamis” este: 600 euro/mp pentru apartamentele cu unul, două şi trei dormitoare, în Complexul SAFIR; 650 euro/mp pentru apartamentele cu două şi trei dormitoare, în Complexul MORES; pentru Dezvoltarea rezidenţială ANNA vor exista preţ la roşu, la gri, sau la cheie.
Deşi toată lumea a sesizat anumite modificări pe piaţa imobiliară, care ar putea crea dificultăţi (modificările macroeconomice, ROBOR, cursul de schimb), segmentul rezidențial din Caransebeş se bucură de același avânt. Piața imobiliară autohtonă traversează o perioadă foarte bună, de creștere mică, dar constantă, dezvoltatorii caransebeşeni fiind din ce în ce mai „curajoși” și demarând proiecte pe care le aruncă în luptă, în vederea unor vânzări rapide, care chiar au loc, ceea ce stimulează demararea de noi proiecte, diversificate şi atrăgătoare.
În concluzie, se poate spune că, pe plan local, anul 2018 va fi un an foarte bogat în proiecte rezidenţiale, a adăugat Bianca Stark, care şi-a prezentat cu această ocazie şi oferta. „Din cauza întârzierilor provocate de lipsa forţei de muncă şi de obţinerea avizelor, două proiecte planificate pentru anul trecut au fost amânate pentru 2018. Astfel, estimăm că în acest an vor intra pe piaţă cel puţin 52 de apartamente noi: 12 apartamente cu una, două şi camere în Reşedinta SAFIR, din zona blocurilor de pe Sebeş, 16 apartamente cu două, trei şi patru camere în deja cunoscutul Complex rezidenţial MORES din zona Aeroport, 24 de apartamente cu una, două şi trei camere din Dezvoltarea rezidenţială ANNA, în apropierea Colegiului Naţional „C. D. Loga”, şi cele 40 de căsuţe în pitorescul Complex POIENIŢA – Teiuş, o locaţie deosebită, la liziera pădurii. Cu suprafeţe generoase de teren, cu preţuri între 500 şi 860 mp/parcela, în trei variante cochete de construcţie, cu toate utilităţile şi cale de acces potrivită, la un preţ decent, sunt sigură că proiectul va avea un real succes. Pe acest segment este o cerere reală, neacoperită şi care are acces la creditare”.
Pentru cei ce doresc să-şi construiască singuri o casă, există şi oferte de parcele generoase de teren în aretul median al oraşului, aproape de utilităţi şi acces stradal corespunzător, vânzătorii fiind dispuşi să facă parcelări după dorinţa clientului cumpărător, la un preţ/mp foarte bun. Astfel, în zona Carboniferă, o suprafaţă mai mare de 1 hectar, în parcele la cerere, se vinde cu 12 euro/mp; în Caransebeşul Nou, 5.500 mp sau 6.800 mp – la preţul de 20 euro/mp; în Teiuş, parcelele între 500 şi 800 mp se vând la preţul de 15 euro/mp.
Sonia BERGER