Se vinde Conacul Litsek, de la Maciova. Cu tot cu poveste…



A fost scos la vânzare Conacul Litsek, situat într-o zonă pitorească, la intrarea în localitatea Maciova din comuna Constantin Daicoviciu, ideal pentru cei care apreciază istoria și frumusețea arhitecturală.
Proprietatea include un teren cu o suprafaţă generoasă, o clădire istorică – un conac vechi, cu o arhitectură deosebită, ce necesită restaurare, şi o clădire nouă, compusă din patru apartamente.
Conform descrierii făcute de Agenţia One Home, proprietatea dispune de toate actele necesare, iar proprietarii pot pune la dispoziția cumpărătorilor inclusiv documentația tehnică pentru transformarea în pensiune turistică, dar oferă şi alte oportunități, de la reședință privată la dezvoltare turistică, economică sau culturală, respectiv Centru de Evenimente, Fermă Ecologică, Casă de Bătrâni, Parc Tematic sau de Aventură etc.
Preţul la care conacul este scos la vânzare este de 295.000 de euro.
Despre această proprietate, datele istorice nu sunt foarte bogate. Totuşi, pe biblioteca-digitala. ro, sub semnătura lui Emeric Lay, găsim informaţia că, dintr-un raport intitulat „Situaţia socială din judeţul Caraş în preajma Revoluţiei de la 1848-1849”, reiese că, în conformitate cu un contract de cumpărare a unei moşii camerale de către directorul Domeniilor contelui Festetics, Anton Litsek, moşia de la Maciova avea 3.787 de jugăre şi îl costa pe cumpărător suma de 29.023 de florini. Pe lângă această sumă, care trebuia plătită până în data de 28 decembrie 1826, Litsek voia să obţină şi diploma de nobil, lucru pentru care a trebuit să mai plătească 3.976 de florini, în total aproape 33.000 de florini, o sumă considerată fantastică pentru acea vreme.
Un alt membru al familiei despre care am găsit informaţii este Litsek Bela, numele său apărând în numărul din 4 octombrie 1898 al Gazetei Transilvaniei, unde întâlnim o ştire în care se spune că „Congregaţia ordinară a comitatului Caraş-Severin, ţinută la 12 octombrie n.c., a fost condusă de vice-comitele Litsek Bela şi a decurs foarte neted”.
Venind mai spre zilele noastre, conform unui film documentar realizat de TVR Timişoara, o machetă a conacului se află în oraşul brazilian Mury, pentru a aminti familiei de strămoşii lor, care s-au mutat la Maciova din Veszprem, în anul 1828, după ce au fost înnobilaţi şi au dobândit această moşie. Printre descendenţi se numără un judecător, un medic şi un politician, unul dintre aceştia trăind în America de Sud.
Akos Litsek, care făcea parte din a patra generaţie a familiei, s-a născut la Timişoara în 1904 şi până la şapte ani a trăit pe moşia familiei de la Maciova. A emigrat în Brazilia în 1929, când avea 25 de ani, făcând parte din ceea ce se numea Colonia Maghiară. Datele statistice arată că, între 1920 şi 1930, în statele Sao Paulo şi Parana au fost întemeiate sate care au purtat denumirea de Arpadfalva şi Szentistvanfalva. Într-un interviu realizat la vârsta de 97 de ani, Litsek Akos spunea că nu a dorit să se mai întoarcă în ţară, ultima vizită la Timişoara făcând-o la o reuniune de clasă de 25 de ani.
Cei doi copii, Clara şi Pedro, au venit de câteva ori la Timişoara, unde fiul lui Litsek Akos a descoperit că au rude pe care nu le-au văzut niciodată şi despre care nu ştiau nimic.
Foto: Monumente Uitate https://monumenteuitate.org/ro/monument/43/Maciova-Licsek
Sonia BERGER

Lasă un comentariu