Seară duhovnicească la Parohia Borlova


În seara zilei de 15 martie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a poposit în Parohia Borlova, Protopopiatul Caransebeş, unde a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului. La slujbă au participat numeroşi credincioşi şi credincioase, precum şi mulţi tineri.

Cuvântul de învăţătură i-a aparţinut Chiriarhului: „Iată, suntem în săptămâna a doua din Postul Mare şi dumneavoastră aţi ales această săptămână cu totul specială, în care toţi credincioşii se adună pentru a se ruga lui Dumnezeu. Am anticipat, prin săvârşirea slujbei Paraclisului Maicii Domnului, sărbătoarea care va fi săptămâna viitoare, în 25 martie, ne referim la Praznicul Maicii Domnului, dar şi Praznicul împărătesc Bunavestire, sau Întruparea Domnului.

Suntem în Postul Mare, care este prin excelenţă o perioadă de pocăinţă pentru fiecare creştin. Dacă celelalte trei posturi sunt mai uşoare din toate punctele de vederene referim la Postul Crăciunului, Postul Adormirii Maicii Domnului şi Postul Sfinţilor Apostoli –, Postul Paştilor este cel mai lung, cel mai aspru, şi perioada cea mai potrivită pentru a ne curăţi, a ne purifica şi a ne pocăi cu adevărat.

În urmă cu treizeci de ani, s-au iniţiat pe Valea Sebeşului aşanumitele seri duhovniceşti, seri de catehizare, tocmai pentru a veni în ajutorul credincioşilor ortodocşi care doreau să-şi păstreze dreaptacredinţă în faţa invaziei credincioşilor creştini de alte confesiuni. Trebuie să ne gândim că, în această perioadă a Postului Mare, noi, creştinii, suntem chemaţi la pocăinţa cea adevărată, autentică în sânul Bisericii, care este Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească”.

Biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” din Borlova a fost ridicată în anul 1885, prima sfinţire având loc în 1886, din încredinţarea Episcopului Ioan Popasu, primul episcop al Caransebeşului, de către vrednicul de pomenire Arhimnadritul Filaret Musta. Pictura a fost realizată între anii 1904-1905, de către Ioan Zaicu. Sfântul locaş deţine un iconostas sculptat în 1904, de către Iosif Busuioc, şi poleit de către Eugen Şpang.

Pagină coordonată de pr. Alin-Vasile CÂMPEAN