Şedinţă cu prelungiri şi unşpe metri în Consiliul Local Caransebeş 1



Şedinţa Consiliului Local Caransebeş din ultima zi a lunii trecute a fost una cu scântei şi care s-a prelungit mult mai mult decât lăsa să se întrevadă ordinea de zi, care, în sine, nu conţinea nimic spectaculos. Totul s-a terminat după mai bine de două ore de dezbateri, aprinse uneori, şi care câteodată au fost chiar la limita regulamentului, ca să folosim un termen din fotbal. Neaşteptat, punctul care a stârnit cele mai încrâncenate controverse a fost proiectul de hotărâre care viza înlocuirea lui Florin Bogdea cu Ciprian Brancu în Adunarea Generală a Asociaţilor la SC „Gugulania Land” SRL.
După şedinţă, primarul Felix Borcean şi-a exprimat părerea referitor la momentele tensionate, care nu au fost deloc puţine, şi a început cu cel mai delicat, proiectul de hotărâre care viza rocada între consilierul PSD Florin Bogdea şi liberalul Ciprian Brancu. În esenţă, cea mai mare parte a discuţiilor s-a învârtit în jurul componenţei a două comisii, respectiv cea de numărare a voturilor şi cea de validare a acestora, social-democraţii contestând în primul rând procedura, pentru ca în final să nu voteze deloc, în sensul că nu au fost nici pentru, nici împotrivă şi nici nu s-au abţinut.
„Din punctul meu de vedere, aşa cum m-am exprimat şi în şedinţă, proiectul de hotărâre nu a fost redactat cum se cuvine. Era suficient să se solicite nominal înlocuirea unui consilier, în cazul de faţă Florin Bogdea, cu un alt consilier, şi atunci se făceau propuneri din partea fiecărei tabere, sau nu neapărat, dar, atâta vreme cât era prezentat explicit numele unui alt consilier, consider că a fost greşit redactat. De aici, toată tevatura de aproape o oră pe marginea acestui subiect care, până la urmă, şi-a găsit rezolvarea, s-a votat, dar planează această certitudine a erorii redactării proiectului de hotărâre din partea unui consilier liberal”, a spus Felix Borcean.
Trotuarul buclucaş
În ceea ce priveşte rectificarea bugetară, proiect propus peste ordinea de zi de către edilul municipiului, despre care a dat detalii directorul economic Horia Irimia, care a explicat că este vorba despre o sumă consistentă, banii urmând să meargă către Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, dar şi spre Liceul Tehnologic „Dacia” şi Colegiul Naţional „C.D. Loga”, Felix Borcean a declarat că, în ciuda faptului că Valentin Dascălu a avut un alt punct de vedere legat de reabilitarea unui trotuar al Străzii Teiuşului, există totuşi un proiect pe care administraţia locală l-a depus pe Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. „Este un proiect ambiţios, o sumă foarte mare, care presupune reabilitarea a aproximativ 50 de kilometri de străzi şi trotuare în municipiu. Dacă acest proiect se aprobă, dacă el va fi finalizat, atunci va fi inclusă în el şi această porţiune de trotuar la care făcea referire dl Dascălu. În rest, la împărţirea sumelor am avut o şedinţă cu mai toată lumea, am avut o discuţie prealabilă inclusiv cu directorii de şcoli, cu contabilii şi cu conducerea spitalului, apoi am avut o şedinţă mai restrânsă cu cei responsabili din Primăria municipiului Caransebeş, de la Serviciul investiţii, Direcţia economică, Serviciul Public de Întreţinere şi Reabilitare, şi faptul că a fost votat în cvasiunanimitate, cu excepţia dlui Dascălu, mă face să cred că a fost un proiect bine întocmit”.
Un amendament contestat
Un proiect care a stârnit, iarăşi, discuţii, a fost cel referitor la darea în administrare, către Spitalul Municipal de Urgenţă, a unor imobile cu destinaţia desfăşurare de activităţi medicale, realizare laborator, realizare ambulatoriu de specialitate şi în vederea acreditării spitalului, în sensul încasării, de către unitatea medicală, a unei cote de 50 la sută din chiriile prevăzute în contractele de închiriere a spaţiilor din imobilele date în administrare, restul de 50 la sută revenind bugetului local al municipiului. Aici, viceprimarul Marius Isac a avut două amendamente, unul dintre ele fiind imediat „amendat” de managerul spitalului, Adrian Cican. Subiectul discuţiilor l-a constituit chioşcul alimentar de la intrarea în unitatea medicală, deţinut de Petru Albai, şi edilul susţinând că acel amplasament ar fi locul perfect pentru o zonă de informare şi de repartizare a pacienţilor, considerând că există în incinta spitalului alte spaţii care ar putea fi destinate comerţului. În sprijinul său, Petru Albai a venit cu argumentul că acest punct comercial funcţionează din 1993, cu avizul Ministerului Sănătăţii, iar în 2017 a semnat un contract cu Primăria până în octombrie 2020, plătind deja chiria pe toată perioada contractului.
De la două, la şase luni de „hrană”
Un alt proiect de hotărâre care a suferit modificări faţă de forma iniţială în care fusese propus de Felix Borcean a fost cel privind aprobarea normei de hrană a personalului din cadrul Poliţiei Locale Caransebeş, pe o perioadă de două luni, respectiv noiembrie şi decembrie. Amendamentul ca această perioadă să fie prelungită la şase luni a fost însă votat în şedinţă, iar edilul a declarat că, în urma discuţiei purtate cu directorul acestei instituţii, Florin Bojin, şi cu directorul economic al Primăriei, Horia Irimia, a considerat că aşa este firesc, ca această normă să se acorde doar până la sfârşitul anului. „Din ianuarie, trebuie să vedem cum stăm cu banii, dacă vrem să continuăm sau avem alte obiective. Evident că şi eu îmi creionez o situaţie a bugetului cu ceea ce dorim să facem anul viitor, dar nu cred că este normal să acordăm această normă şi pe un exerciţiu bugetar viitor, aşa cum ar arăta el, mai bun sau mai rău decât anul acesta”, a mai afirmat Felix Borcean.
Un consilier juridic câştigat
La finalul şedinţei, o angajată a Primăriei, Georgeta Neculăeş, a anunţat că a câştigat procesul împotriva primarului, după ce fusese mutată la Direcţia Poliţia Locală, şi că de a doua zi îşi va continua activitatea la Compartimentul juridic. „Eu mă bucur că s-a întâmplat lucrul acesta, ea şi-a terminat oricum misiunea la Poliţia locală, ea nu era poliţist local, aşa cum a afirmat, nu a îmbrăcat nicio secundă această uniformă, nu avea nici normă de hrană, era în continuare consilier juridic şi a avut un obiectiv bine stabilit în momentul în care a fost repartizată să lucreze acolo. Vom vedea dacă şi-a îndeplinit tema până la capăt, ea a avut de analizat noile elemente din Codul administrativ referitoare la poliţiştii locali, o hotărâre care se referea strict la activitatea Poliţiei locale. Mă bucur însă că a revenit un jurist în Primăria Caransebeş, pentru că am observat că, mai nou, juriştii din Primărie apără interesele în funcţie de cum există prietenii, iar începând de luni (4 noiembrie – n.r.) ea va activa chiar în Compartimentul juridic, pentru că este nevoie de jurişti care să-şi facă datoria aşa cum trebuie”, a adăugat edilul municipiului.
Sonia BERGER


Un gând despre “Şedinţă cu prelungiri şi unşpe metri în Consiliul Local Caransebeş

Comentariile sunt închise.