Servicii medicale optime pentru nou-născuți, la Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş






Conform statisticilor, România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, cu 6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii. Tot conform datelor oficiale, 1.145 de copii sub un an au murit doar în anul 2019 în România, iar 57% dintre bebelușii care nu supraviețuiesc sunt din mediul rural.
Fondul „Viață pentru Nou-Născuți” este un program național de combatere a mortalității infantile prin creșterea capacității de îngrijire a nou-născuților cu afecțiuni grave din cele mai vitregite secții de neonatologie din România.
Prin acest program, Fundația Vodafone România a alocat 4,5 milioane de lei pentru proiecte de modernizare și dotare a unor secții de neonatologie din spitale din țară cu aparatură medicală, sisteme de telemedicină, dar și pentru pregătire a echipelor medicale.
„Atunci când vorbim de intervenție medicală în cazul unui nou-născut, nivelul de dotare cu aparatură medicală a unei secții de neonatologie poate face diferența între viață și moarte. Avem încredere că «Fondul Viață pentru Nou-Născuți» va contribui pentru a le oferi micuților grav bolnavi din România o șansă la supraviețuire. Estimăm că, după finalizarea celor șase proiecte aflate în derulare în acest moment, în fiecare an, 11.000 de nou-născuți, dintre care 2.000 cu afecțiuni medicale critice, vor avea parte de cele mai bune condiții de îngrijire sau de transfer optim în secțiile și compartimentele de terapie intensivă neonatală și de prematuri de rang superior. Anual, 200 de medici și asistenți medicali vor avea condiții medicale adecvate îngrijirii nou-născuților cu diverse afecțiuni. Contribuim astfel la combaterea unei statistici sumbre, care situează România în topul mortalității infantile în Europa”, a spus Angela Galeta, director al Fundației Vodafone România.
În cadrul primei runde de finanțare din programul „Fondul Viață pentru Nou-Născuți, Fundația Comunitară Banatul Montan din Reșița, împreună cu partenerii Primăria municipiului Caransebeș și Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș au obținut finanțare pentru proiectul „Servicii medicale optime pentru nou-născuți”. Acesta vizează dotarea compartimentului de neonatologie de nivel Ib al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș cu 15 echipamente medicale noi, în decurs de şase luni, respectiv incubator închis, transluminator venos, lampă pentru fototerapie, masă pentru resuscitare, laringoscop, incubator deschis, autoclavă pentru sterilizarea de biberoane, monitor de funcții vitale, lampă pentru sterilizare, injectomat, masă de tratament, pătuțuri de bebeluși, masă de înfășat, cântar de bebeluș, scaun/fotoliu de alăptat.
În ceea ce priveşte lucrările care s-au efectuat la Secţia Neonatologie, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, Loredana Liuba, ne-a spus că aceasta este de nerecunoscut, în sens pozitiv, unitatea medicală nemaiavând parte niciodată de renovări de o asemenea amploare. A fost înlocuită instalaţia electrică, un lucru extrem de important, având în vedere că aceasta avea o vechime de 50 de ani, au fost instalate sisteme antifum şi antiincendiu şi au fost renovate saloanele şi grupurile sanitare, care oferă, acum, condiţii decente, de care conducerea spitalului este mândră că le poate oferi pacienţilor. După montarea tarkett-ului, în cel mai scurt timp, întreaga lucrare va fi finalizată.
„Spitalul din Caransebeş deserveşte toată comunitatea din zonă. Mai ales acum, în perioada pandemiei, am avut foarte multe mame care au venit şi au născut la noi fiind COVID pozitiv, deoarece spitalul din Caransebeş e suport COVID”, a mai spus dr. Loredana Liuba.
La rândul ei, dr. Victoria Dozsa, şefa Compartimentului Neonatologie al spitalului din Caransebeş, care lucrează de peste 25 de ani în această secţie, ne-a informat că lucrările de aici au fost efectuate după metodologia Ministerului Sănătăţii, astfel încât să fie respectate toate normele legale.
„Mă bucură faptul că secţia este luminoasă, toate uşile au geamuri, este o atmosferă civilizată. Secţia are trei saloane care sunt destinate sistemului roaming-in, unde vor sta mămicile cu copilaşii care, acum, au condiţii excelente de cazare, şi trei saloane pentru copii cu probleme, care necesită supravegherea asistentei şi a medicului. În total, aici avem 15 paturi, cinci destinate copiilor cu greutate mai mică la naştere şi zece pentru cei cu greutate normală. De fapt, misiunea noastră, a celor din Secţia nou-născuţi, este aceea de a îngriji copiii în cele mai bune condiţii, să intervenim, în cazul în care este necesar, în cele mai bune condiţii, să acordăm cele mai bune îngrijiri în cazurile care necesită transfer într-o unitate spitalicească superioară, şi, în fond, să veghem la sănătatea copiilor şi mai ales să trimitem acasă un copil care va fi un adult sănătos. Ce pot să spun este că primăvara asta vine cu lucruri minunate pentru noi”, a adăugat dr. Victoria Dozsa.
Să mai spunem că sloganul general sub care se desfășoară programul este: „Împreună putem ține România în viață!”. Suma totală alocată proiectului este de 721.243 de lei, din care 650.000 de lei provin de la Fundația Vodafone România prin programul „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, și cofinanţări de 57.045 de lei de la Primăria Caransebeș, respectiv 14.100 de lei de la Fundația Comunitară Banatul Montan.
Cei care doresc să facă donaţii în bani pot să trimită un SMS cu textul RITM la numărul 8845, taxat cu 2 euro/lună, sau accesând site-ul proiectului: https://fundatia-vodafone.ro/finantare/fondul-viata-pentru-nou-nascuti/.
Adrian CRÂNGANU