„Shoebox”, sau despre altruism și compasiune


Shoebox înseamnă, pentru cei care cunosc termenul, „Cadoul din cutia de pantofi”. Este vorba despre un proiect care a prins contur acum 8 ani, la Cluj, unde un tătic tânăr încerca să-și învețe băiatul să împartă jucariile cu alți copii, cu mai puține posibilități materiale decât el. Vorba s-a împrăștiat repede și, de la an la an, poiectul strânge din ce în ce mai multe cutii pline de cadouri pentru copiii nevoiași. Deviza proiectului sună cam așa: „ShoeBox NU este Moș Crăciun, reni și alte ființe magice, ci este despre oameni care ajută alți oameni, despre altruism și compasiune”.

La fel ca anul trecut, tinerii, dar nu numai, s-au mobilizat în cadrul acestui proiect și la Caransebeș. S-au strâns cadouri pentru copii, de la copii, pentru a le aduce puțină bucurie în pragul Sărbătorilor de iarnă. Cadourile frumos ambalate au fost colectate în incinta Colegiului Național ,,Traian Doda”, la etajul I. Au fost aduse dulciuri, jucării, haine, dar și rechizite școlare.

Această acțiune este organizată de Clubul „Impact Vox” al Colegiului Național „C.D. Loga”, un grup de tinere speranțe, cu multă energie și zâmbete pe față, și de Colegiul Național „Traian Doda”.

Bilanțul cutiilor adunate după ziua de vineri, 11 decembrie, este unul pozitiv, reuşindu-se strângerea a numerose cadouri pentru fete, dar și pentru băieti, cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani. Bucuria s-a văzut atât pe fețele voluntarilor, cât și pe cele ale elevilor care au contribuit cu un cadou. Adriana Pădure, manager al proiectului pentru Centrul de Tineret care va fi reabilitat pe centrul orașului, declara că, „spre deosebire de anul trecut, Shoebox-ul nu a mai avut loc în școala noastră, ci în «Traian Doda». Acest lucru a însemnat că a trebuit să conlucram cu alți elevi, lucru care ne-a bucurat, pentru că aveam vechi prieteni, colegi, care s-au alaturat proiectului, dar și pentru că am cunoscut oameni noi, cu forță de muncă și idei creative”.

De altfel, o altă voluntară, Nicole Nichita, a vorbit despre bucuria de a ajuta: „Ideea de a ajuta, făcând ceva ce îmi place, îmi dă o satisfacție enormă. M-am bucurat să văd că și anul acesta oamenii sunt darnici și dornici să dea ajutor. Înseamnă mult pentru mine, probabil pentru că am reușit să facem o schimbare în bine. Aștept cu nerăbdare momentele din «camera de înpachetat», în care ne vom pune din nou mintea în mișcare, când ne vom gândi ce le-ar plăcea copiilor cel mai mult, ce li s-ar potrivi mai bine și care ar fi o mai mare bucurie pentru toate sufletele inocente pe care urmează să le vizităm în zilele următoare”.

Colectarea cadourilor a mai avut loc și în 14 și 15 decembrie, tot în incinta Colegiului Național „Traian Doda”, iar rezultatul a fost cel scontat. Urmează acum sortarea cadourilor și distribuirea lor copiilor.

Anitta PELIN

Colegiul Național „C.D. Loga”