În luna februarie începe simularea exemenelor naţionale. Simularea Evaluării Naţionale, cu care se vor confrunta elevii claselor a VIII-a, are loc în perioada 22-24 februarie, testele constând în două probe scrise, iar pentru şcolile cu predare în limba maternă – trei probe scrise. Ca şi anul trecut, rămâne varianta desfăşurării pe centre, câte unul la Reşiţa, Caransebeş şi Oraviţa. Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat are loc în perioada 7-10 martie. Elevii clasei a XI-a vor susţine două probe scrise, iar cei de clasa a XII-a – trei probe scrise, la care se adaugă cea de limba maternă pentru şcolile cu predare în limba maternă. La liceu, evaluările naţionale se fac la nivel de unitate de învăţământ.
Inspectorul școlar general, Nicolae Grindeanu, a făcut un apel la directorii unităților de învățământ din județ, astfel încât aceștia să-i îndemne pe copii să participe la aceste simulări care îi obişnuiesc cu rigorile examenelor. „Şi anul acesta păstrăm camerele de supraveghere la simulare. Elevul trebuie să ignore că în sală este o cameră de supraveghere, trebuie să se obişnuiască“, a apus Nicolae Grindeanu.
Simulările urmăresc, pe de o parte, familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen naţional, respectiv optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor, iar pe de alta, ca urmare a faptului că rezultatele sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, se urmărește adoptarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Mădălina DOMAN