Recent, timp de patru zile, 100 de elevi de la zece licee din Caraş-Severin au participat la activităţile Proiectului „Sincron”, derulate în judeţ, în situl Natura 2000, din Rusca Montană. Însoţiţi de profesori şi de traineri, elevii au sădit puieţi în aria protejată şi au ecologizat întreaga zonă. Totodată, pe parcursul celor patru zile, au desfăşurat mai multe acţiuni vizând educaţia pentru mediu.
La eveniment a participat şi Horia Irimia, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, care s-a întâlnit cu elevii la singurul Monument al Turismului din Europa, care se află la intrarea în această comună.
Conform declaraţiilor lui Horia Irimia, monumentul a fost construit de membrii Clubului Turistic Bănăţean din Caransebeş, în 1936, şi a fost inaugurat un an mai târziu. Vicepreşedintele ANPM a avut şi o scurtă discuţie cu elevii, dorind să afle care sunt, în viziunea lor, problemele de mediu din judeţ.
„O mare parte din suprafaţa Caraş-Severinului o constituie ariile protejate – parcuri, rezervaţii, situri Natura 2000. Trebuie să protejăm biodiversitatea, dar şi să găsim un echilibru între natură şi dezvoltarea socio-economică a comunităţilor locale. Planurile de management ale ariilor protejate – inclusiv cele realizate prin Proiectul «Sincron» – stabilesc atât măsurile ce trebuie luate pentru conservarea speciilor, cât şi ce activităţi se pot desfăşura în aceste arii”, a spus Horia Irimia.
Proiectul „Sincron” – Sistem Integrat de Management şi Conştientizare în România a Reţelei Natura 2000 – este implementat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, este finanţat de Uniunea Europeană prin POS – Mediu, şi vizează nouă arii protejate din nouă judeţe ale ţării.
Bogdan NAUM