Despre contractul de asociere în participaţiune încheiat între Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi SC Nordica Turism, al cărui obiect îl constituia dezvoltarea activităţii de turism în zona Muntele Mic, am scris în mai multe rânduri. Romeo Dunca, patronul timişorean al societăţii, se angaja să monteze o instalaţie de transport pe cablu în zona Muntele Mic – Vâlsanu, una de zăpadă artificială şi o alta de iluminat nocturn pe pârtie, investiţia SC Nordica Turism ridicându-se la 4,3 milioane de euro. El a cerut sprijinul administraţiei judeţene în vederea realizării racordului electric, până în vârful muntelui şi până la staţia de plecare a telescaunului, care se ridica la suma de 29.000 de euro, pentru efectuarea operaţiunilor de deszăpezire şi întreţinere a drumului de acces spre munte pe perioada iernii, precum şi combustibilul necesar amenajării unei parcări pentru 250 de autoturisme, costul total ridicându-se la 98.000 de euro, fără TVA. Contractul de asociere – scriam în decembrie 2015 – urma să se întindă pe o perioadă de 10 ani.
Firma lui Romeo Dunca pregătise terenul în vederea amplasării stâlpilor de susţinere a instalaţiei, precum şi a staţiilor de plecare şi sosire, a turnat fundaţiile pentru stâlpi şi montase deja câţiva, realizase şi amenajase o pârtie de schi cu o lungime de 2,8 km şi o lăţime de 60 de metri, cu diferenţă de nivel de 400 de metri, costul total al acestor lucrări fiind de un milion de euro. Montarea instalaţiei pentru zăpada artificială urmează să se facă după finalizarea execuţiei racordului energetic. De asemenea, a mai fost nivelată o suprafaţă de teren pentru 250 de locuri de parcare în zona numită „La stână“, aflată la un kilometru distanţă de staţiunea Muntele Mic, unde, atunci când este zăpadă, Consiliul Judeţean s-a angajat să asigure întreţinerea şi deszăpezirea.
În acest stadiu, mai rămânea doar ca şi Consiliul Judeţean să îşi respecte obligaţiile care îi reveneau prin contract, respectiv executarea racordului la energia electrică, şi atunci în această iarnă s-ar fi putut schia în zonă, conform declaraţiilor omului de afaceri timişorean, timpul necesar pentru montarea componentelor mecanice ale instalaţiei de transport, cu o capacitate de 2.200 de persoane pe oră, nefiind mai mare de 30 de zile.
Cum lucrurile au tot trenat, abia la sfârşitul anului trecut problema a fost discutată în şedinţa Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Astfel, am fost informaţi că a fost constituită o comisie la nivelul acestei instituţii, care s-a deplasat pe Muntele Mic, iar un reprezentant al Consiliului Judeţean a verificat, în contabilitatea societății lui Romeo Dunca, plățile pentru investiția respectivă. În final, s-a întocmit un raport care a fost înaintat Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat pentru a se face plata racordului.
Acum, după ce Consiliul Judeţean îşi va îndeplini obligaţia de a plăti cei 29.000 de euro către ENEL, omul de afaceri timişorean a declarat că după acest pas, care este foarte important, urmează racordul propriu-zis, iar el îşi va îndeplini toate obligaţiile pentru ca investiţia să fie dusă la bun sfârşit, iar în decembrie 2017 să se poată schia pe Muntele Mic.
Bianca METEŞ