Solidari cu natura!


Acţiunile de solidaritate cu natura, pentru un mediu mai curat şi asigurarea unei dezvoltări durabile, au continuat în urbea de pe Timiş şi Sebeş. Asociația „Verde Viu”, în parteneriat cu Primăria municipiului Caransebeş, a demarat în mod oficial proiectul „Plantează în România”, evenimentul având loc sâmbătă, 26 martie.

La nivel naţional, acțiunea dedicată mediului ambiant a avut loc simultan în 11 județe ale țării, fiind plantaţi un număr de 150.000 de puieţi, cu participarea a 5.000 de voluntari.

În municipiul-capitală a Ţării Gugulanilor au început plantările a aproape 6.000 de puieţi de salcâm, la acțiune luând parte peste 50 de voluntari, care au lucrat cu entuziasm la un prim eveniment specific, dovedindu-şi astfel apropierea faţă de natură. Acţiunea s-a derulat în zona Aeroportului, în imediata vecintătate a Șoselei de ocolire a municipiului, într-un perimetru dificil, unde solul a fost afectat de alunecări de teren.

La activitatea de plantare au participat și reprezentanţi ai administrației locale, printre aceștia numărându-se și primarul Marcel Vela.

„Campania de plantare de astăzi este o continuare a celei de anul trecut, derulată tot aici, pe o pantă argiloasă, unde dorim să plantăm salcâmi pentru stabilizarea solului. Peste două săptămâni vom avea o nouă etapă similară, într-o altă zonă din vecinătatea Șoselei de ocolire. Mai mult, am hotărât să iniţiem din toamna anului acesta un nou proiect de mediu prin care să plantăm pe ambele părţi ale Șoselei de centură puieţi de Paulownia, copac cu o creştere rapidă, flori liliachii şi parfumate primăvara, şi impact vizual deosebit, toamna”, a declarat primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela.

„Încercăm să refacem acest teren degradat şi credem că vom reuşi, iar pe viitor vom avea aici o pădure de salcâmi destul de frumuşică. Vă chem cu dragă inimă la următoarele noastre plantări”, a spus reprezentantul Asociaţiei „Verde Viu”, Claudiu Barbu.

„Voluntarii, unii dintre aceştia având doar şase ani, şi-au făcut bine treaba astăzi. Chiar dacă zona este deteriorată, iar solul este argilos şi greu, trebuia să stabilizăm zona prin plantarea puieţilor de salcâm. Le mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături!”, a specificat arhitectul peisagist din cadrul Primăriei municipiului Caransebeş, Ovidiu Brici.

Să mai spunem că proiectul „Plantează în România” îşi propune, în principal, să formeze atitudini responsabile ale elevilor şi comunităţii locale faţă de mediul ambiant, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale populaţiei, conservarea resurselor naturale şi promovarea unei politici ecologice educaţionale la standarde europene.

Campania se derulează şi în contextul în care țara noastră se situează sub medie ca procent de suprafață împădurită, având doar 27% din suprafață acoperită de păduri, față de peste 32%, media europeană. România se clasează astfel pe locul 13 în Europa, primele poziții fiind ocupate de ţările nordice Finlanda, Suedia şi Norvegia.

Vasi POPESCU