„Şoriceii de bibliotecă” au fost, pentru o zi, în „Tabără”


Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă învăţământul românesc este refuzul, mai mult sau mai puţin explicit, al copiilor noii generaţii, de a mai citi o literatură impusă, considerată de toţi a fi depăşită de vremuri, de preocupările şi mai ales de gusturile tinerilor. Ceea ce caută în literatură tinerii de azi nu mai are legătură cu ceea ce căutau părinţii sau bunicii lor; noile generaţii vor fantasy, vor personaje supraumane, dar şi eroi în care se pot regăsi, cu dorinţele lor, cu aşteptările şi visele lor, vor aventuri care să-i ţină cu sufletul la gură şi să le cultive dorinţa de a explora lumi noi.

Pentru a readuce în sufletele copiilor bucuria lecturii, Editura Art a demarat un proiect la nivel naţional, care constă în publicarea, începând cu luna noiembrie, a unei cărţi pe lună, într-o invitaţie la citit, la redescoperirea a tot ce înseamnă întâlnirea cu universul cărţii. În acest sens, Clubul de lectură este răspunsul Editurii Art la cererile tinerilor cititori de a face parte dintr-o comunitate culturală, cea mai mare comunitate de lectură a copiilor şi adolescenţilor din România. Mai mult decât atât, membrii Cluburilor de lectură din toată ţara se pot reuni în spaţiul virtual, pentru a dezbate volumele propuse ca lecturi suplimentare.

Venind în întâmpinarea acestei initiaţive, doamna profesor Mihaela Muntean, de la Liceul Teoretic „Traian Doda”, împreună cu doamna profesor Ana Borcean, de la Liceul Tehnologic „Decebal”, din Caransebeş, au organizat joi, 13 decembrie, în Amfiteatrul „Sorin Titel”, din incinta Liceului Teoretic „Traian Doda”, o prima întâlnire dintr-un şir – sperăm – lung a Clubului de lectură denumit, la propunerea micilor cititori, „Şoriceii de bibliotecă”, pentru a dezbate cartea lunii noiembrie, romanul „Tabăra”, de Louis Sachar.

Această întâlnire, ca şi cele care vor urma, a avut drept scop, după cum au subliniat atât doamnele profesoare, cât şi copiii care au exprimat opinii în urma lecturii, prin numeroase intervenţii în dezbatere, cultivarea conştientă a gustului estetic şi a preferinţelor literare, cultivarea sensibilităţii artistice prin lectură, împărtăşirea experienţelor de lectură personale, dezvoltarea imaginaţiei, a spiritului creativ şi, nu în ultimul rând, a capacităţii de a relaţiona cu ceilalţi, pe baza unor preocupări comune.

Ca pentru a contrazice opinia generală referitoare la insuficienta aplecare spre lectură a noilor generaţii, copiii au venit în număr foarte mare, prima întâlnire a Clubului întrunind în jur de 60 de participanţi, elevi ai celor două instituţii de învăţământ organizatoare, din clasele a V-a şi a VII-a. Acesta poate fi semnalul că în şcolile noastre încă se mai citeşte cu plăcere, că încă există copii pasionaţi de lectură şi că, atunci când cartea recomandată e în acord cu aşteptările tinerilor cititori, aceştia se vor apleca într-adevăr cu bucurie asupra paginii scrise şi îşi vor însuşi lecţia de viaţă pe care cartea încearcă să le-o insufle.

Activitatea Clubului a constat, înainte de toate, în prezentarea cărţii-vedetă a serii, aşa cum chiar copiii au numit-o, o carte scrisă cu foarte mult umor, care a plăcut deopotrivă celor mici şi celor mari. Copiii au exprimat opinii, au adus argumente în sprijinul părerilor personale, ideea generală fiind aceea că romanul „Tabăra” este o carte din care poţi învăţa ce înseamnă prietenia adevărată şi cât de greu se cucereşte ea.

După prezentarea cărţii, a urmat „Jurnalul de lectură”, respectiv o dezbatere interactivă, incitantă şi plăcută deopotrivă, pe marginea aventurilor prin care trece eroul romanului. Copiii au vorbit despre primele impresii pe care le-a produs întâlnirea cu cartea şi cu protagonistul ei, despre aşteptările lor din momentul în care au început să citească şi despre felul în care acestea s-au confirmat sau nu pe parcursul lecturii. Aşa cum au remarcat micii cititori, romanul „Tabăra”, aşa cum trebuie să facă orice carte bine scrisă, i-a determinat să se gândească la ei înşişi, la propriile lor experienţe, le-a ridicat semne de întrebare, i-a făcut să-şi reevalueze priorităţile, atitudinile, relaţiile cu prietenii, să se pună în pielea personajului şi să-şi imagineze cum ar fi reacţionat în multele situaţii-limită cu care se confruntă eroul. Acest schimb de opinii şi de perspective asupra textului a avut drept scop punerea în lumină a mesajului pe care cartea urmăreşte să-l transmită, acela că orice încercare e menită să ne facă să ne descoperim pe noi înşine, că prietenia, toleranţa şi respectul ne fac mai buni şi ne ajută să străbatem drumul vieţii, oricât de greu ar părea acesta.

După discuţiile prilejuite de lectura cărţii, copiii au avut bucuria de a viziona şi ecranizarea acesteia, filmul „Holes” (2003), lărgind astfel percepţia asupra eroilor şi a aventurilor acestora. Seara s-a încheiat cu o mini-dezbatere pe tema: Cartea sau filmul, concluzia tuturor fiind aceea că, deşi imaginea vizuală are un impact mult mai puternic, totuşi cartea are prioritate, pentru că nimic nu poate înlocui plăcerea de a trăi, prin paginile ei, Aventura.

Următoarea întâlnire a clubului „Şoriceii de bibliotecă” va avea loc după vacanţa de iarnă, iar subiectul va fi cartea lunii decembrie, „Charlie şi fabrica de ciocolată”, a scriitorului Roald Dahl.

Sonia BERGER