Spitalele nu mai au bani!


Chiar dacă au fost luate o serie de măsuri de reducere a unor cheltuieli, în momentul de faţă niciun spital din judeţ nu se încadrează în bugetul alocat pe anul acesta. Afirmaţia a fost făcută de directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Caraş-Severin, Dragoş Luca, după ce conducerile Ministerului Sănătăţii şi cea a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate le-au cerut directorilor Direcţiilor de Sănătate Publică şi managerilor de spitale din ţară un plan de încadrare în bugetul pelunile rămase din anul în curs. „După ce am analizat situaţia de la nivelul judeţului Caraş-Severin în ceea ce priveşte planul de măsuri de reducere a cheltuielilor, a rezultat că niciun spital nu se poate angaja să se încadreze în bugetul pe acest an”, a spus Luca.

Managerii spitalelor au propus măsuri care merg de la reducerea spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea, cum este cazul Spitalului Judeţean din Reşiţa, care este dispus să renunţe la Pavilionul III şi mutarea acestuia în celelalte două pavilioane, şi până la închiderea unui etaj şi mutarea secţiilor la celelalte etaje, pentru a reduce cheltuielile la utilităţi, cum este cazul Spitalului din Oţelu Roşu. Datorită faptului că structura de personal este sub normare, nu se poate vorbi despre o reducere de personal. „Ceea ce contestă managerii de spital e chiar faptul că, încă de la început, bugetul pe 2013 a fost insuficient. La Oţelu Roşu, de exemplu, bugetul pe acest an este chiar şi sub cheltuielile de personal, iar la Moldova Nouă, cheltuielile cu personalul ajung la 97% din bugetul pe 2013. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, 53,91% din bugetul alocat reprezintă cheltuieli de personal, dar nici acesta nu poate întocmi un plan de management coerent, prin care să se încadreze în bugetul alocat pe 2013”, a mai spus Dragoş Luca.

Prin urmare, se pare că niciun spital nu se poate încadra în buget, putând doar să reducă o parte din cheltuieli, urmând ca, în perioada următoare, Ministerul Sănătăţii să decidă dacă va solicita Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate suplimentarea bugetelor pentru unităţile sanitare, sau se vor lua alte măsuri. Aşa stand lucrurile, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin a solicitat Consiliilor locale să-şi prevadă, în bugetele pe anul 2014, anumite sume prin care să asigure măcar o parte a cheltuielilor materiale ale unităţilor sanitare.

Bogdan NAUM