Spitalele se simt un pic mai bine


Recent, în Sala de şedinţe a Palatului Administrativ din Reşiţa a avut loc Comisia de Dialog Social a Judeţului Caraş-Severin, reuniune la care, pe lângă prefectul Silviu Hurduzeu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Iova, au mai luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai instituţiilor din sistemul de Sănătate şi ai sindicatelor. Punctul de pe ordinea de zi care a stârnit cele mai aprinse discuţii a fost cel privitor la implicarea autorităţilor locale în asistenţa spitalicească.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Dragoş Luca, a vorbit despre faptul că, dacă de-a lungul anilor, sarcina coordonării, din punct de vedere metodologic, administrativ, dar mai ales economico-financiar a spitalelor a revenit DSP, începând cu luna iulie 2010, administrarea şi managementul acestora au fost transferate către instituţiile administraţiilor locale, respectiv Consiliul Judeţean şi Consiliile locale. „Aceasta a avut ca şi consecinţă pierderea, de către Direcţia de Sănătate Publică, a instrumentului intervenţiei directe şi a deciziei directe asupra spitalelor sau a managementului asupra acestora, DSP rămânând doar ca o entitate prezentă prin reprezentanţii săi în Consiliile de Administraţie reînnoite ale spitalelor. Aceasta face ca, începând cu anul 2010, să nu se mai fi desfăşurat la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin nicio activitate de evaluare a managementului spitalelor”, a spus Dragoş Luca.

Directorul DSP a mai declarat că, prin HG 212/2011, Guvernul a decis transformarea unora dintre spitalele publice, în cămine de bătrâni. „Această reorganizare nu se putea face, în condiţiile legislaţiei specifice, prin simpla voinţă politică a Guvernului, ci avea nevoie şi de acceptul şi participarea decizională a autorităţilor administraţiei publice locale. Astfel, prin Hotărâri ale Consiliilor locale din localităţile respective, la nivelul judeţului nostru au fost reorganizate ca şi cămine de bătrâni spitalele din Anina, Bocşa şi Bozovici, acesta din urmă înlocuindu-l pe cel de la Oţelu Roşu, aflat iniţial pe listă”, a mai spus Dragoş Luca.

Pentru viitor, a mai adăugat directorul DSP, nu se întrevede închiderea niciunui alt spital, dimpotrivă, se intenţionează deschiderea celui de la Bozovici, existând condiţii pentru ca acest lucru să se înfăptuiască, dar trebuie ca autorităţile locale să sprijine această iniţiativă. Ideea implicării administraţiilor locale în asigurarea condiţiilor de funcţionare a spitalelor a fost şi tema pe marginea căreia a vorbit prefectul Silviu Hurduzeu.

Problema cea mai gravă cu care se confruntă în prezent spitalele a fost pusă pe tapet de Gheorghe Crăciun, liderul Federaţiei „Sanitas” Caraş-Severin, aceasta fiind lipsa tot mai acută de personal. Şi, cum există promisiuni de la actualul Executiv, pentru deblocarea a 2.500 de posturi la nivel naţional, Crăciun a cerut administraţiei judeţene să facă demersuri la Bucureşti, în acest sens.

Prezent la întâlnire, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, Gheorghe Borcean, a spus că transferarea de la Direcţia de Sănătate Publică a spitalelor, spre administraţiile locale, nu a fost o măsură foarte chibzuită atunci, însă ea trebuie gestionată cu grijă şi atenţie acum. Vorbind despre relaţia cu Consiliul Local Caransebeş, Borcean a spus că s-a aplicat la un proiect cu finaţare europeană, în valoare de 3,6 milioane de euro, care prevede „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea activităţilor de ambulatoriu în specialitatea radiologie şi imagistică medicală de tip TBC”. Vor fi achiziţionate astfel 13 echipamente, pentru patru noi servicii medicale, respectiv rezonanţă magnetică nucleară, angiografie coronariană şi periferică, mamografie digitală şi radiografie dentară, echipamente care vor reduce cu aproximativ 85 la sută timpul de diagnosticare a unor boli şi de intervenţie pentru salvarea vieţii pacienţilor.

Recent, a mai spus managerul spitalului caransebeşean, tot în colbaorare cu Primăria, aici a fost reabilitată Secţia Pediatrie. Gheorghe Borcean a mai declarat că numărul liniilor de gardă a crescut de la 4 la 11 şi că, datorită faptului că spitalul plătea societăţii Aquacaraş un miliard de lei vechi pe lună pentru apă, recent a luat decizia să investească un miliard pentru un foraj cu diametrul de 24 cm, care să-i asigure apa necesară funcţionării tuturor serviciilor de care are nevoie unitatea spitalicească din Caransebeş.

Sonia BERGER