Spitalul, resuscitat de Consiliul Judeţean


În şedinţa extraordinară de la sfârşitul săptămânii trecute, consilierii judeţeni au aprobat proiectul privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea vechimii acestora, pentru rambursarea ratelor la împrumuturile contractate în baza OUG 2/2015. În total, a fost vorba de 15,7 milioane de lei.

Consiliul Județean a încercat să acopere toate solicitările pe care primăriile din județ le-au făcut. Evident că suma pe care noi o aveam de împărțit era net inferioară solicitărilor, dar am încercat să facem o împărțire a acestor bani cât mai obiectivă, ținând cont în primul rând de solicitările pe care primarii ni le-au transmis și, pe de altă parte, am ținut cont și de banii pe care Ministerul Finanțelor i-a împărțit deja pe acea formulă. Am încercat să dăm bani la primăriile care au fost dezavantajate de acea formulă. Am ținut cont și de solicitările primăriilor, am încercat să dăm bani în primul rând pe arierate și, din datele pe care noi le-am solicitat la ANAF, arierate au avut Oravița și Caransebeș, pentru cele două spitale, și am alocat sume mai mari de bani acestor două primării, pentru a stinge aceste arierate”, a spus președintele forului județean, Silviu Hurduzeu.

Astfel, Primăria Oravița a primit 1.222.000 de lei, Reșița 1.133.000 de lei, Caransebeș 914.000 de lei, Băile Herculane 834.000 de lei, Moldova Nouă 445.000 de lei, Oțelu Roșu 444.000 de lei, Anina 380.000 de lei, iar Bocșa 120.000 de lei.

În ceea ce priveşte Caransebeşul, jumătate din cei 914.000 de lei vor fi alocaţi stingerii datoriilor Spitalului Municipal de Urgenţă. Până acum, s-a reuşit achitarea sumei de 1,4 milioane de lei din aceste arierate, însă pentru ca unitatea medicală să ajungă la linia de plutire mai era nevoie de încă 400.000 de lei, bani care, iată, au venit la sfârşitul săptămânii trecute. De altfel, în şedinţa din luna ianuarie, Consiliul Local al municipiului a alocat 30.200 de lei din bugetul propriu, pentru a asigura continuitatea activităţii spitalului.

Tot în şedinţa de vinerea trecută, patru primari liberali – Ioan Popa de la Reșița, Felix Borcean din Caransebeş, Adrian Torma de la Moldova Nouă și Cristian Miclău, din Băile Herculane – au depus un amendament, solicitând președintelui Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, să realoce Primăriei Anina suma de 60.000 de lei, după ce fiecare dintre ei a renunțat la câte 15.000 de lei din banii alocaţi comunităţilor lor, pentru a putea fi stinse astfel datoriile Căminului de bătrâni din oraşul minier.

Bianca METEŞ