Ajunsă la final, cea de a doua ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Marmură a avut vernisajul la Caransebeş, pe terenul din imediata apropiere a Casei Kolping, acolo unde au fost realizate cele zece lucrări. Prin vocea coordonatorului manifestării, toţi artiştii prezenţi – veniţi din Armenia, Spania, Republica Moldova, Coreea, Israel, Italia, Bulgaria şi România – au declarat că aceasta a fost cea mai reuşită tabără la care au participat, în lungii lor ani de carieră. Prezentarea sculpturilor a fost făcută de criticul de artă Pavel Şuşară. (C. Senco)
Cea de-a doua ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Marmură a ajuns la final. Vernisajul lucrărilor a avut loc vineri, 15 iulie, pe spaţiul din imediata apropiere a Casei Kolping, acolo unde au fost realizate cele zece lucrări. Este vorba de „Memoria frunzei”, a spaniolului Raga Frances, „Pasărea pământului”, realizată de Ioan Grecu din Republica Moldova, „Permanenţă”, a coreeanului Choe Sodong, „Globalizare”, executată de Emin Petrosian din Armenia, „Confruntare”, realizată de Evgenia Gendelman din Israel, „Întoarcerea memoriei”, a italiencei Petra Lange, „Râul spre cer”, executată de bulgarul Nicolai Koev, „Semn protector”, realizată de Carmen Tepşan din Bucureşti, „Sămânţa”, a bucureşteanului Mihai Docea şi „Ferecătură”, realizată de Eugen Petri din Ploieşti, coordonatorul simpozionului.
„Creaţiile au fost executate în condiţii extrem de grele, având în vedere temperaturile foarte ridicate, de care, din fericire, artiştii n-au ţinut deloc cont, fapt ce mă face să mă înclin în faţa lor”, a precizat primarul Ion Marcel Vela. La rândul lui, coordonatorul simpozionului a declarat că ediţia din acest an a fost mult mai reuşită decât cea de anul trecut. „Eforturile noastre, depuse aici timp de o lună, au condus la realizarea unor lucrări mai bune şi, lucru îmbucurător, toţi artiştii au declarat că această Tabără de sculptură e cea mai reuşită dintre toate cele la care au participat ei în anii lungi de carieră”, a mai spus Eugen Petri.
Prezentarea sculpturilor a fost făcută de criticul de artă Pavel Şuşară, care a precizat că formele sculptate ies din geometria pură şi încearcă să recupereze un mesaj. „Dar, la Caransebeş, cred că se petrece ceva anormal. La noi, de obicei, tot ce începe bine se termină repede şi prost. Aici nu e deloc aşa. După şapte ediţii de Tabere de sculptură monumentală în lemn, iată-ne la ediţia a doua de sculptură în marmură”, a spus Pavel Şuşară, care a mai adăugat că unele monumente emană o energie specială, altele au o sensibilitate aparte, iar două dintre ele sunt extrem de elaborate, cu un mesaj clar al specificului uman.
La finalul manifestării, organizată de Primăria Caransebeş şi Casa de Cultură ,,George Suru”, sculptorii au primit câte o Diplomă de participare, un tricou inscripţionat cu simbolurile simpozionului şi câte un volum din cartea lui Pavel Şuşară, recent prezentată în municipiu.
Carmen SENCO