Prin realizatorii Ioan Gheorghe Oltean şi Mircea Cârţişorean, pentru posturile de televiziune Hora, Naşul şi Inedit, luna lui Florar a fost bogată în activităţi culturale.
Unul dintre sărbătoriţi a fost gugulanul nostru, Ştefan Isac, la 50 de ani de activitate cultural-artistică desfăşurată în slujba cântecului popular şi a folclorului bănăţean. Chiar de ziua sa, în 16 mai, Muzeul de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a găzduit o întâlnire la care au ţinut să-l onoreze cu prezenţa şi cu cântecul colegi de breaslă cu vechi state în domeniu, printre care Sonia Vlaicovici, Maria Tudor, Valeria Toader, Doru Işfănoni, precum şi mai tinerii Mircea Cârţişorean, Daniela Văcărescu, Ion Alexandrescu, Cristian Gagea şi debutanta în cântec Raluca Dragomir. Desigur, şi sărbătoritul a încântat publicul prezent la filmări şi îi va bucura, mai mult ca sigur, şi pe cei care vor urmări emisiunea, sâmbătă, 24 mai, la ora 19, la HORA TV. Cadrul sărbătoresc a fost îmbrăcat de frumoşii dansatori ai Ansamblului „Junii Gugulani”, instruiţi de veşnic tinerii Simion Dragalina şi Dorin Cucuruz. Aici, Ştefan Isac a primit o Diplomă de Excelenţă din partea Asociaţiei Cultural-Artistice „Făgeţeana”, din Făget. Întrucât îndrăgitul interpret este membru fondator al Corului Catedral „Învierea Domnului” din Caransebeş, colegii au ţinut să-l cinstească, pentru ca împreună, în Catedrală, să cânte două pricesne sub îndrumarea părintelui prof. Gheorghe Tistu.
Cel mai emoţionant moment pentru sărbătorit a fost atunci când părintele Gheorghe Tistu a dat citire Actului de Cinstire din partea Episcopiei Caransebeşului, semnat de P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, cu pecetea episcopală, în care, printre altele, se spune: „Aprecierea şi consideraţia Episcopiei, ca semn de aleasă preţuire pentru sprijinul acordat Bisericii Ortodoxe în lucrarea liturgică şi bisericească desfăşurată ca membru al acestui cor, şi pentru întreaga activitate a Domniei-Sale, aducem caldele Noastre mulţumiri, urări de sănătate, bine cuvântare cu îndemnul de a sluji şi de acum înainte cu aceeaşi dragoste Sfânta noastră Biserică Ortodoxă Română. Este dată în ziua de 16 mai 2014, cu prilejul aniversării a 68 de ani de viaţă şi 50 de ani de slujire artistică”.
Aniversatul Ştefan Isac a ţinut să mulţumească tuturor celor prezenţi la această manifestare, şi în mod deosebit P.S. părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, pentru acest Act de Cinstire. La această aniversare şi-a adus contribuţia şi acelaşi om cu dragoste de cânt şi joc, Petru Schinteie, căruia sărbătoritul îi aduce, şi pe această cale, mii de mulţumiri.
Cea de a doua acţiune se referă la aniversarea a 40 de ani de activitate desfăşurată în domeniul coregrafic de către Doru Broicea, din Răchita, judeţul Timiş, manifestare la care s-au întâlnit pentru a-l sărbători nume cunoscute ale cântecului popular, ca Sonia Vlaicovici, Dan Maria-Păucean, Mircea Cârţişorean, Daniela Văcărescu, Ştefan Isac, Floarea Hojda-Tămoiagă, Doru Işfănoni şi tânărul Ion Alexandrescu, dar şi membrii ansamblurilor „Florile Banatului”, din Răchita, instructori Norica şi Doru Broicea, „Cireşarii”, din Bucovăţ, instruit în trecut de inst. Mihai Ciurea, iar în prezent de familia Doru şi Norica Broicea, „Bujoreanca”, din Traian Vuia, coregraf Adi Zâmbrean, coordonator – înv. Luminiţa Jurji, şi „Moştenitorii”, din Cornereva, coordonaţi de primarul Nicolae Novăcescu, care a fost prezent la această aniversare ce a avut loc la domiciliul familiei Broicea, într-un decor rustic şi adecvat momentului. Sărbătoritul şi-a început activitatea în anul 1974, la o formaţie de dansuri a liceului din Făget. Cu acesta a participat în 1975 la un festival folcloric în Germania şi în 1976 la Zagreb. În 1983 s-a căsătorit cu înv. Norica, cu care împreună continuă să instruiască această formaţie. Mai mult, a înfiinţat în Răchita o formaţie de dansuri pe generaţii, cu care s-a deplasat în Iugoslavia şi a susţinut mai multe spectacole în ţară. În anul 2000 a început colaborarea cu formaţia de dansuri de la Bârzava, în cadrul Ansamblului „Datina”, de la Făget, cu care s-a deplasat în Grecia şi Franţa. În anul 2012 a înfiinţat Ansamblul „Florile Banatului”, din Răchita, formaţie care i-a adus multe satisfacţii prin participarea la mai multe manifestări, atât în ţară, cât şi în Ungaria, la Mako, la Vesta, şi în Turcia. De remarcat este că ambii, soţ şi soţie, au fost dansatori şi apoi instructori la formaţia de dansuri a Casei de Cultură din Făget.
Sonia BERGER