Interpretul caransebeşean de folclor Ştefan Isac a debutat în domeniul literelor. Recent, a văzut lumina tiparului volumul intitulat „Pe urmele Doinei Banatului şi ale slujitorilor ei”. Cartea este dedicată aniversării a 60 de existenţă neîntreruptă a renumitului ansamblu caransebeşean şi prezintă biografiile, cu ilustraţii inedite, precum şi activitatea profesională pe linie culturală a unui număr de 183 de artişti care au activitat aici din anul 1951 până în prezent.
Între personalităţile din domeniul folclorului autentic care se regăsesc în acest volum, se numără dirijorii Nicolae Perescu, Laci Perescu, Iancu Laurenţiu şi Nicolae Mihăilescu, soliştii Ana Pacatiuş, Florentin Iosif, Achim Nica, Aurelia Fătu Răduţu, Dumitru Chepeţean, Valeria Colojoară, Sonia Vlaicovici, Maria Tudor, Minodora Nemeş şi Felician Fărcaşu, dansatorii Nicolae Ştefănescu, Afilon Laţcu şi familiile Seracin şi Drăgulete, instructorii de dansuri populare Emil Grădinaru, Petru Izvercianu, Petru Pilu, Ion Marcu, Nicolae Bunei şi Miroslav Tatarici, dar şi muzicanţii instrumentişti Luţă Ioviţă, Ion Murgu, Iosif Milu, Petrică Vasile şi familia Bălan.
De asemenea, în cartea „Pe urmele Doinei Banatului şi ale slujitorilor ei” sunt prezentaţi colaboratorii apropiaţi ai Ansamblului, între care se evidenţiază Maria Tănase, Ioana Radu, Lucreţia Ciobanu, Alexandru Grozuţă, Ion Luican şi Emil Gavriş.
Lansarea cărţii este programată la Caransebeş, în perioada 4-6 august, odată cu derularea manifestărilor dedicate aniversării a 60 de existenţă a Ansamblului de cântece şi dansuri „Doina Bantului”.
Interpretul de folclor Ştefan Isac a luat decizia de a scrie acest volum în urma colaborării cu jurnalistul Adrian Crânganu, redactor-şef al săptămânalului „Caraş-Severinul în 7 Zile”, publicaţie unde autorul întreţine rubrica dedicată folclorului din Banatul Montan, iar lucrarea a văzut lumina tiparului în urma sprijinului financiar acordat de Primăria şi Consiliul Local Caransebeş.
Ştefan Isac activează în slujba muzicii populare autentice de aproape 50 de ani, iar ca solist al Ansamblului de cântece şi dansuri „Doina Bantului” – de 20 de ani. Interpretul de folclor s-a născut în anul 1946, în satul Ilova, comuna Slatina-Timiş. Debutul artistic al lui Ştefan Isac s-a petrecut în anul 1964, pe scena Casei de Cultură din Caransebeş, odată cu participarea la concursul intitulat „Tinere talente“, unde a obţinut locul I, fiind astfel apreciat de dirijorul şi directorul Ansamblului, Nicolae Perescu. De-a lungul timpului, a colaborat cu o serie de ansambluri, între care „Iedera“ din Oţelu Roşu, „Semenicul“ din Resiţa, „Fluieraşul“ şi „Transilvania“ din Cluj-Napoca, „Haţegana“ din Hunedoara, „Balada Cernei“ din Băile Herculane”, „Timişul“ din Timişoara sau Orchestra Radioteleviziunii Române. A participat la turnee în ţară şi străinătate, în Italia, Franţa, Elveţia, Danemarca, Suedia, Turcia, Bulgaria, Spania şi Anglia. Anul 1976 avea să-i aducă lui Ştefan Isac înregistrarea primului disc, la Electrecord, în conţinutul căruia s-au evidenţiat melodiile „Mândra mea din Ilova“, „Izvorăl cu apă rece“, „Hai mândro pe luncă-n jos“ sau „Ce mi-e drag vara mi-e drag“. Un an mai târziu vine şi al doilea disc al solistului, intitulat „Tineri interpreţi bănăţeni“. Atât melodiile ce se regăsesc de pe cele două discuri, plus altele, înregistrate la Radio Bucureşti, au fost incluse pe o casetă audio care a apărut pe piaţă în anul 1993. După anul 2000, Ştefan Isac a mai înregistrat o casetă audio colectivă, ce conţine colinde, o casetă cu muzică populară din Banat intitulată „Mărie, dragă Mărie“, precum şi una cu muzică de petrecere.
Ştefan Isac este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar în urma activităţii susţinute în domeniul muzicii populare autentice, acesta a fost distins în cariera sa cu mai multe diplome şi premii de excelenţă.
Liviu DINU