Alături de munca sa din domeniul muzical, reputatul interpret de folclor Ștefan Isac desfăşoară o activitate intensă şi în domeniul literelor, artistul popular lansând până în prezent nu mai puţin de patru cărţi.
Astfel, ultima scriere semnată de folcloristul gugulan este volumul-continuare a cărţii intitulate „Pe urmele «Doinei Banatului» şi ale slujitorilor ei”, apărut în anul 2011 şi dedicat aniversării a 60 de existenţă neîntreruptă a renumitului ansamblu caransebeşean, care s-a bucurat de un real succes în rândul cititorilor.
Volumul prezintă biografiile cu ilustraţii inedite, precum şi activitatea profesională pe linie culturală a unui număr de 183 de artişti care au derulat activităţi specifice aici din anul 1951 până în prezent. Între personalităţile din domeniul folclorului autentic care se regăsesc în acest volum se numără dirijorii Nicolae Perescu, Laci Perescu, Iancu Laurenţiu şi Nicolae Mihăilescu, soliştii Dumitru Chepeţan, Ana Pacatiuş, Mariana Drăghicescu, Livia Ilcău, Florentin Iosif, Achim Nica, Aurelia Fătu Răduţu, Valeria Colojoară, Ștefan Isac, Valeria Arnăutu, Lia Lungu, Sonia Vlaicovici, Maria Tudora, Minodora Nemeş şi Felician Fărcaşu, dansatorii Nicolae Stănescu, Aurelian Cristea, Afilon Laţcu şi familiile Seracin şi Drăgulete, instructorii de dansuri populare Emil Grădinaru, Petru Izvercianu, Petru Pilu, Ion Marcu, Nicolae Bunei şi Miroslav Tatarici, dar şi muzicanţii instrumentişti Luţă Ioviţă, Ion Murgu, Iosif Milu, Petrică Vasile şi familiile Olan și Bălan. Tot aici sunt prezentaţi colaboratorii apropiaţi ai ansamblului, între care se evidenţiază Maria Tănase, Ioana Radu, Lucreţia Ciobanu, Alexandru Grozuţă, Ion Luican şi Emil Gavriş.
„Dirijorul de muzică populară Nicolae Perescu este cel care m-a descoperit, în anul 1964, şi m-a ajutat în ale cântecului. Dacă nu era el, cu exigenţa de care a dat dovadă, eu nu eram astăzi cântăreţ. Achim Nica a fost mentorul meu, care mi-a devenit un prieten de nădejde, am plâns la dispariţia sa şi plâng în continuare după acesta. Solista de folclor Mariana Drăghicescu a fost o colegă, ba chiar o soră, i-am oferit trei cântece care au devenit melodii binecunoscute, şi mi-a mulţumit, în turneul efectuat cu Ansamblul Folcloric Doina Banatului în judeţul Hunedoara, înaintea plecării ei în Statele Unite ale Americii. Interpretul de folclor Dumitru Chepeţan a fost un coleg de nădejde atât în ceea ce priveşte cântecele populare, cât şi cele religioase, iar la rugăciuni, ambii eram solişti, Miti la bas, iar eu la tenor”, a mărturisit Ştefan Isac, privitor la membrii şi amintirile de suflet ce îl leagă de grupul muzical etnografic din Ţara Gugulanilor.
Ediția revizuită și adăugită, lansată cu ocazia tradiționalei manifestări culturale „Ruga de la Oraș” 2017, prezintă și alţi artişti renumiţi care nu au fost cuprinşi în cadrul primei cărţi, respectiv noii membri ai Ansamblului Folcloric „Doina Banatului”, soliști, instrumentiști, coregrafi și dansatori.
Totodată, alte două apariții editoriale apărute în ultimii ani poartă semnătura autorului gugulan. Este vorba despre broşura intitulată „Luţă Ioviţă – Barbu Lăutaru al Banatului”, în care autorul prezintă cititorilor biografia cu ilustraţii inedite, precum şi activitatea profesională pe linie muzicală a reputatului taragotist Luţă Ioviţă, dar şi alte aspecte mai puţin cunoscute despre viaţa acestuia. „Un om, un nume” este o altă culegere avându-l ca autor pe Ștefan Isac, lucrare în care prezintă personalităţile marcante din mai multe domenii de activitate, din zona muncipiului Caransebeș.
Autorul a luat decizia de a scrie aceste volume în urma colaborării cu jurnalistul Adrian Crânganu, redactor-şef al săptămânalului „Caraş-Severinul în 7 Zile”, publicaţie unde cunoscutul interpret de muzică tradiţională întreţine rubrica dedicată folclorului din zona Banatului Montan.
„Ştefan Isac a lăsat puţin deoparte microfonul şi a pus, noaptea, mâna pe pix, pentru a-şi aşterne pe hârtie miile de amintiri frumoase, ori pentru a transcrie, de pe foi sau de pe bileţelele pe care şi-a notat informaţiile despre vieţile oamenilor pe care a considerat că merită să-i facă nemuritori, lăsând în urma lui şi a lor aceste volume. Ziua, mi-l şi închipui cum stă atent în faţa calculatorului, pe care a învăţat târziu să-l folosească, cu tenacitatea, buna-cuviinţă şi respectul băiatului crescut la ţară, tastând, probabil, cu mare atenţie şi cu un singur deget. Asta probabil fiindcă el nu s-a gândit niciodată, până acum vreo opt ani, că va ajunge scriitor, iar pentru asta trebuia să ştie să mânuiască, pentru început, acea bijuterie a mecanicii care este maşina de scris, minune care, fără îndoială, va rămâne atunci când calculatoarele şi internetul nu vor mai fi. Aşa am primit de la el primele texte, dactilografiate la două rânduri, cum i-am cerut, cu unele litere îmbâcsite de la banda maşinii de scris, şi abia mai târziu, adică peste vreo trei ani, mi le-a trimis prin e-mail. Dar tot cu degetul arătător bătute, cred eu. Şi mai cred că Ştefan Isac n-a avut încotro, a trebuit să scrie cartea asta, ca să scape de uriaşa povară pe care o duce pe umerii sufletului. Când ştii atâtea câte ştie el, când trăieşti fiecare clipă la intensitatea la care o trăieşte el şi când vrei să dai cu dorinţa şi cu pasiunea cu care dăruieşte el povestind, e imposibil să scapi. Condamnat, prin urmare, la pedeapsa frumoasă de a ne face mai bogaţi în cunoştinţe cu vieţile unor semeni de-ai noştri care, voit sau pur şi simplu fiindcă aşa au fost sau sunt ei plămădiţi, au lăsat ceva în urmă, autorul îşi execută duioasa penitenţă fără să crâcnească. Aşa mai aflăm şi noi unii de alţii, într-o lume în care timpul ne e cel mai mare duşman, iar prieteni mai avem doar în agenda telefonului mobil. Prin aceste volume, Ştefan Isac îşi doreşte să fie altfel, şi reuşeşte. El ne propune renunţarea la acea tehnologie care ne înstrăinează și ne însingurează, cartea însăşi ajungând să fie, din păcate, ceva arhaic pentru cei mai mulţi dintre noi. În altă ordine de idei, când ne-am întâlnit prima dată, în urmă cu câțiva ani, i-am propus să susţină o rubrică de profil în ziarul «7 Zile». Mi-a spus, stânjenit cumva, că el nu ştie să scrie articole, iar eu i-am răspuns că nici eu n-am vreo voce, şi de-aia tot cânt, când m-apucă. Aşa l-am convins…”, a spus, privitor la munca depusă de Ştefan Isac în domeniul literelor, cunoscutul jurnalist cărăşean Adrian Crânganu, redactor-şef al săptămânalului „Caraş-Severinul în 7 Zile”.
În momentul de față, autorul are aproape finalizate și alte două lucrări ce vor vedea lumina tiparului în perioada imediat viitoare. Este vorba despre cartea autobiografică intitulată „Ștefan Isac Omul & Artistul”, dar și volumul al doilea al culegerii „Un om, un nume”.
De asemenea, pe masa de lucru a scriitorului se mai află „Monografia satului Ilova”, „Pelerinajul Corului Catedral «Gheorghe Dobreanu»”, „Voiaj în istorie și cultură (Impresii și reportaje din Grecia)”, „Lăutari de altădată” și „Mesageri ai cântecului popular”.
Mai mult, solistul vocal de muzică populară derulează cu regularitate și unele acțiuni culturale destinate conservării şi promovării folclorului autentic în rândul elevilor de la principalele instituții școlare din urbea de pe Timiș și Sebeș. „Folclorul autentic se exprimă prin totalitatea creațiilor artistice, literare, muzicale sau plastice, a obiceiurilor și tradițiilor populare ale țării sau ale unei regiuni, în ceea ce privește identitatea și demnitatea noastră tradițională”, este mesajul pe care reputatul om de cultură caransebeșean îl transmite tinerilor.
Ştefan Isac activează în slujba muzicii populare autentice de mai bine de 50 de ani, iar ca solist al Ansamblului de Cântece şi Dansuri „Doina Banatului”, de peste 20 de ani.
El s-a născut la data de 16 mai 1946, în satul Ilova, comuna Slatina-Timiş. Debutul artistic a lui Ştefan Isac s-a petrecut în anul 1964, pe scena Casei de Cultură din Caransebeş, odată cu participarea la concursul intitulat „Tinere talente“, unde a obţinut locul I, fiind astfel apreciat de dirijorul şi directorul ansamblului, Nicolae Perescu. De-a lungul timpului, a colaborat cu o serie de ansambluri, între care „Iedera“ din Oţelu Roşu, „Semenicul“ din Resiţa, „Fluieraşul“ şi „Transilvania“ din Cluj-Napoca, „Haţegana“ din Hunedoara, „Balada Cernei“ din Băile Herculane, „Timişul“ din Timişoara, sau cu Orchestra Radioteleviziunii Române. A participat la turnee în ţară şi străinătate în ţări precum Italia, Franţa, Elveţia, Danemarca, Suedia, Turcia, Bulgaria, Spania şi Anglia.
Anul 1976 avea să-i aducă lui Ştefan Isac înregistrarea primului disc, la Electrecord, în conţinutul căruia s-au evidenţiat melodiile „Mândra mea din Ilova“, „Izvorăl cu apă rece“, „Hai mândro pe luncă-n jos“ sau „Ce mi-e drag vara mi-e drag“. Un an mai târziu vine şi al doilea disc al solistului, intitulat „Tineri interpreţi bănăţeni“. Atât melodiile ce se regăsesc pe cele două discuri, plus altele înregistrate la Radio Bucureşti au fost incluse pe o casetă audio care a apărut pe piaţă în anul 1993. După anul 2000, Ştefan Isac a mai înregistrat o casetă audio colectivă, ce conţine colinde, o casetă cu muzică populară din Banat intitulată „Mărie, dragă Mărie“, precum şi una cu muzică de petrecere.
Ştefan Isac este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar în urma activităţii susţinute în domeniul muzicii populare autentice, acesta a fost distins în cariera sa cu mai multe diplome şi premii de excelenţă. Astfel, trebuie menţionat şi faptul că venerabilul folclorist şi scriitor este recompensat în prezent şi cu importanta distincţie de „Senior al Culturii Caraş-Severinene”, titlu acordat pentru munca depusă în slujba artei şi a culturii locului. Distincţia i-a fost conferită de Ministerul Culturii din România, prin intermediul Direcţiei Judeţene de Cultură Caraş-Severin şi al Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Reşiţa.
Mai trebuie adăugat și faptul că Ștefan Isac întreține o legătură apropiată și permanentă și cu celălalt ansamblu folcloric de tradiție din municipiul Caransebeș, respectiv „Zestrea Gugulanilor”, ce activează cu deosebit succes în cadrul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, alături de care a luat parte la mai multe spectacole muzicale autentice și emisiuni televizate.
Vasi POPESCU