Stop dependenţei de Internet!


Într-un comunicat al Organizației Salvați Copiii Caraș-Severin se arată că mai mult de un sfert (27,3%) dintre copiii din ţara noastră petrec peste șase ore online, dacă sunt într-o zi de școală, iar procentul acestora crește la 48,3% , dacă sunt într-o zi de  final de săptămână sau de vacanță, după cum o arată datele „Studiului privind utilizarea Internetului  de către  copii”,  realizat de  Salvați Copiii, în cadrul proiectului Ora de Net.

Salvați Copiii atrage atenția asupra modului în care utilizarea Internetului de către copii are efecte directe asupra stării lor emoționale și a performanțelor sociale și școlare. Astfel, copiii care se încadrează în categoriile menționate mai sus spun că sunt semnificativ mai nemulțumiți de relația cu părinții, prietenii și profesorii, precum și de viața lor din prezent, şi consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activitățile de zi cu zi au sens și sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor. Prezența sporită în mediul online atrage în mod direct și expunerea la riscuri. Astfel, 54% dintre copii afirmă că au fost deranjați sau supărați de către alte persoane pe Internet, şi 61% dintre respondenți spun că s-au simțit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet, semnificativ mai multe fete și elevi de liceu. În același timp, Internetul reprezintă o resursă, fiind folosit de către copii pentru a învața lucruri noi, a-și consolida cunoștințele și a-și dezvolta abilitățile. Întrebați ce anume le place să învețe folosind Internetul, majoritatea copiilor menționează lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbește la școală și care au o aplicabilitate în viața reală. Caracterul interactiv al informației, posibilitatea de a folosi suport video sau audio și faptul că este facil reprezintă principalele motivații pentru care copiii aleg să învețe online.

Plecând de la aceste rezultate, Organizația Salvați Copiii România a lansat competiția de proiecte școlare „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”, adresată elevilor din învățământul preuniversitar, coordonați de un cadru didactic. Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE – Rețeaua Internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”.

În vederea participării la concursul menționat, Salvați Copiii Filiala Caraș-Severin  a organizat evenimentul „Stop dependenței de Internet!”, care a avut loc recent la Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița și a reunit peste 50  de reprezentanți ai instituțiilor și școlilor partenere. În cadrul întâlnirii, participanții au vizionat resursele video și informaționale oferite de coordonatorii naționali ai proiectului, au fost dezbătute cele mai importante aspecte privind dependența de Internet și rolul adulților în educarea copiilor pentru o folosire echilibrată a tehnologiei.

Geanina LUCA